Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. január 21. Ágnes nap van.
Archívum :: Hír archívum

 

Mától növeli az adóalapot a családi pótlék

Különvélemény - szeptemberi kiadás

Cser Ágnes - Gaskó István beszélgetés (video)

Az EDDSZ meghozta döntését: csatlakozni szeretne a LIGA Szakszervezetekhez

Létrejött Magyarország legnagyobb és legerősebb szakszervezeti szövetsége

 

Mától növeli az adóalapot a családi pótlék

2009-09-01

Mintegy 1,3 millió családot terhel nyilatkozattételi kötelezettség mától, köszönhetően annak a ma hatályba lépő rendelkezésnek, amely szerint a családi pótlék 2009. szeptembertől adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ennek értelmében a családi pótlék összegének 50 százalékát kell figyelembe venni az adóalap megállapítása során, melyhez formanyomtatvány azonban a mai napig nem létezik. (egy javaslat azonban elérhető az APEH oldalán)

Nem minden családi pótlékban részesülőnek kell azonban bevallania ezt a jövedelmet, mivel az előírás nem vonatkozik azokra, akiknek a családi pótlék mellett nincs más jövedelmük, vagy az egyéb jövedelmük adómentes, illetve ha más forrásból származó jövedelmük szintén adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a jövőre esedékes szja-bevallásban az érintetteknek a családi pótlék 50-50 százalékos megosztásával kapcsolatban szerepeltetniük kell a házastárs vagy élettárs adatait. Ugyanez érvényes a munkáltatói adómegállapítást választókra is, csak ők a munkaadónak tesznek nyilatkozatot. Amennyiben a szülők elváltak akkor csak a családi pótlékra jogosult szülőnél kell a családi pótlék 50 százalékát figyelembe venni az adóalap megállapítása során.

 

Különvélemény - szeptemberi kiadás

2009-09-03

 

[Helyi] kulonvelemeny_t.jpg Ebben a hónapban is több időpontban jelentkezik a Duna Televízión a Különvélemény című műsor . Szeptemberben interjút láthatnak Gaskó Istvánnal és Cser Ágnessel, a szakszervezetek helyzetéről, felelősségéről és feladatairól a válság idején; beszélgetést Róna Péter közgazdásszal az aktuális belpolitikai gazdasági helyzetről; riportot Monok polgármesterével az ún. szociális kártyáról, Halassy Zoltánnal (VDSzSz) a tervezett 1700 kilométernyi vasútvonal bezárásról és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével a tanévkezdés problémáiról.

 

 

 

 

Cser Ágnes - Gaskó István beszélgetés (video)

2009-09-09

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke és Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke közös interjúja. A 3 részes, mintegy 40 percnyi beszélgetés alatt szót ejtenek arról, mi a felelőssége és a teendője a magyarországi szakszervezeteknek a válság kapcsán.

 

Az EDDSZ meghozta döntését: csatlakozni szeretne a LIGA Szakszervezetekhez

2009-09-14

[Helyi] logo_220x220xffffff.jpg A 2009. szeptember 10-13. között Siófokon megrendezett EDDSZ alapszervezeti titkárok (AT) értekezlete döntött arról, hogy válasz nélkül hagyja a SZEF Nyílt levelét és az MSZOSZ csatlakozását a Nyílt levélhez, - bár azok durva beavatkozást jelentenek a szervezkedés szabadságába - mert az EDDSZ válasza a SZEF alapítói tagságáról való döntése.

Szeptember 13-án, vasárnap a küldöttek nyílt szavazással, szavazati többséggel a Liga Szakszervezeti Szövetséghez való csatlakozásról döntöttek, határozat egyben azt is tartalmazza, hogy ezzel egyidejűleg az EDDSZ kilép a SZEF-ből, amelynek alapító tagja volt.

Az EDDSZ úgy véli: nem csak az ágazati, hanem a magyar munkavállalók érdekeit szolgálja akkor, amikor elfogadta a LIGA felkérését a szervezeti szinten történő együttműködésre.

Az EDDSZ nem hogy támogatást nem kapott sztrájk követelései, társadalmi egészségbiztosítás megőrzéséhez, ágazati kollektív szerződés eléréséhez, Hospinvest cirkusz felszámolásához, 13. havi juttatás megőrzéséhez, közalkalmazotti jogviszony megőrzéséhez, a privatizáció megállításához, sőt a SZEF passzivitásán túl folyamatos támadással és háttér próbálkozásokkal akarták gyengíteni az EDDSZ-t célkitűzései elérésében.

Az EDDSZ október óta folyamatosan és írásban szólította fel a SZEF vezetőjét a pénzügyi válság, a megszorító intézkedések hatásai ellen való fellépésre, egyetlen egy választ az EDDSZ nem kapott, és a SZEF mély hallgatásba merült.

Az EDDSZ nem tudja és nem akarja elfogadni a gazdagok és szegények közötti 9-szeres különbséget és a 2005 óta elszenvedett 16,6 %-os reálkereset csökkenést sem.

 

Siófok, 2009. szeptember 13.

 

dr. Cser Ágnes

EDDSZ elnök

 

Létrejött Magyarország legnagyobb és legerősebb szakszervezeti szövetsége

2009-09-24

 

A LIGA Szakszervezetek Tanácsa mai ülésén a LIGA Szakszervezetekhez csatlakozott az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Honvédszakszervezet, a Független Rendőr Szakszervezet, a Rendészeti Védegylet és a frissen alakult Szent Flórián Tűoltó Védegylet.

Ezzel a LIGA Szakszervezetek Magyarország legerősebb és legnagyobb munkavállalói érdekképviseleti szövetségévé vált.

A LIGA Tanács mai ülésén hosszas vita után, nagy többséggel úgy döntött, hogy az eddig a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségén (FRDÉSZ) keresztül közvetett tagsággal bíró szakszervezetek számára lehetővé teszi a közvetlen tagságot.

Ennek keretében – hogy a lehető legkevesebb érdek sérüljön – az FRDÉSZ-hez tartozó azon szervezetek, amelyek nem kívántak a LIGA tagjai lenni, ezzel mentesültek minden további kötelezettség alól, azok a szervezetek, amelyek külön kérték felvételüket a LIGA Szakszervezetekbe, a mai nappal teljes jogú tagjaivá váltak annak. Egyúttal sikerült megtartani külön-külön mind a LIGA Szakszervezetek, mind az FRDÉSZ egységét és erejét.

Emellett a LIGA Tanács döntött soron következő rendes kongresszusának időpontjáról és helyéről, valamint javaslatokat tett a LIGA Szakszervezetek által alapított kitüntetések 2009. évi odaítélésére. A kongresszust december 3-4-én tartja a LIGA Szakszervezetek, Budapesten.


Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner