Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. január 21. Ágnes nap van.
Archívum :: Hír archívum

 

Közös tiltakozás az Mt. módosításai miatt

A LIGA figyelmeztetett: összeomolhatnak a TB alapok

Influenza oltást a rászorulóknak és a veszélyeztetetteknek

Elfogadhatatlan az egészségügy további megnyírbálása

Bajnai elégedett a költségvetési egyeztetéssel

 

Közös tiltakozás az Mt. módosításai miatt

2009-08-01

A hat szakszervezeti konföderáció együttesen tiltakozik amiatt, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a szakszervezeti konföderációkkal való konzultáció kizárásával, az OÉT összehívásának mellőzésével kívánja módosítani a munkaügyi jogszabályok, a Munka Törvénykönyve lényeges elemeit, illetve megalkotni az OÉT-re és az Ágazati Párbeszéd Bizottságokra vonatkozó törvények végrehajtási rendeleteit.

A konföderációk követelik, hogy a minisztérium állítsa le a rendeletalkotási folyamatot, fejezze be a szociális partnerek lekezelését, mellőzését, és azonnal kezdjen érdemi tárgyalást a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteivel.

A szakszervezeti konföderációk ragaszkodnak ahhoz, hogy a működésüket lényegesen befolyásoló kormányzati döntések során kifejthessék álláspontjukat. A minisztérium most megtapasztalt “kizárásos törvényalkotási módszere” rosszízű, diktatórikus kormányzati stílus emlékeit idézi fel, amelyet az érdekképviseletek a leghatározottabban visszautasítanak.

A jelen helyzet szerint hétfőn, augusztus 3-án 15 órakor sor kerülhet egy találkozóra az OÉT munkavállalói oldala és Herczog László miniszter között.

 

A LIGA figyelmeztetett: összeomolhatnak a TB alapok

2009-08-10

 

A LIGA Szakszervezetek az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésein és minden más fórumon is folyamatosan hangoztatta, hogy a foglakoztatási helyzet kedvezőtlen változásai és a kormány intézkedései nyomán komoly veszélybe kerülhetnek a TB-alapok. Az elfogadott költségvetési törvényben 8,9 milliárd forintos éves hiány szerepel a TB-alapoknál, ez az összeg azonban a kormányzati előrejelzésekben már 157,1 milliárd forintra emelkedett.

A LIGA Szakszervezetek ugyan már előre figyelmeztette a döntéshozókat a veszélyre, ami most már tisztán látszik, a lejtőnek azonban még közel sem vagyunk az alján, hiszen a most életbe lépő járulékcsökkentések nyomán a helyzet tovább súlyosbodhat.

A LIGA Szakszervezetek ezért újra felszólítja a kormányt, hogy felelős és szakmailag indokolt döntésekkel kezelje a válságot, ne pedig kizárólag a nemzetközi hitelezők kívánalmainak igyekezzen megfelelni minden áron.

 

Influenza oltást a rászorulóknak és a veszélyeztetetteknek

2009-08-11

A napokban több, a LIGA Szakszervezetekhez tartozó érdekképviselet is jelezte, hogy ágazatukat nem tartalmazza az Egészségügyi Minisztérium listája, amelyen az ingyenes H1N1 elleni oltásra jogosultak szerepelnek. A miniszter a pedagógusoknak egyenesen azt üzente, nem tartoznak a Magyarország működéséért felelős stratégiai intézmények közé...

A LIGA Szakszervezetek elutasítja a miniszter válaszát, és felhívja a figyelmet arra, hogy a járványok elkerülésének egyik biztos módja, a diákok és az iskolai munkavállalók védetté tétele. Ugyanilyen fontos a tömeg- és közösségi közlekedésben dolgozók beoltása is, hiszen a járvány terjedésének ez az egyik fő csatornája.

A LIGA érthetetlennek tartja továbbá, hogy a jelen gazdasági helyzetben, amikor amúgy is a termelés mielőbbi fellendítése volna a cél, miért nem terjeszti ki az állam minden munkavállalóra az ingyenes oltást.

A LIGA Szakszervezetek felszólítja ezért a kormányt és a munkáltatókat, hogy a lehető legkorábbi időpontban, a legszélesebb munkavállalói réteg számára tegyék elérhetővé az új vírus elleni oltást.


A PDSZ közleménye

Az Egészségügyi Minisztérium válasza a pedagógusoknak

A VDSzSz közleménye

 

Elfogadhatatlan az egészségügy további megnyírbálása

2009-08-24

 

A LIGA Szakszervezetek a társadalom végleges nyomorba döntésének tartaná az egészségügy költségvetési támogatásának - sajtóban kiszivárgott - tervezett megnyírbálását. A 2006 óta folyamatosan tartó megszorító intézkedések, majd a pénzügyi és gazdasági válság követekezményei után a kormány nem veheti fontolóra az alapvető szociális ellátások finanszírozásának csökkentését.

A LIGA Szakszervezetek szakmailag és emberileg is elhibázott lépésnek tartaná az elmúlt években drasztikusan elszegényedett lakosságtól alapvető egészségügyi szolgáltatások megvonását, egyúttal a fenntarthatatlanságig megcsonkított egészségügytől további források elvonását.

Ilyen tervet csak olyan politikusok támogathatnak vagy találhatnak ki, akik anyagi jólétüknek köszönhetően nem szorultak rá a szociális közintézmények szolgáltatásainak igénybevételére, hiszen ha az elmúlt években egyszer is jártak volna állami vagy önkormányzati egészségügyi intézményben, megtapasztalhatták volna, hogy az egészségügyi dolgozók létszámhiánya, az eszközpark és ingatlanok elavultsága és általános állapota, a gyógyszerek és gyógyeszközök ára, nem teszik lehetővé a ráfordítható anyagi keretek szűkítését.

 

Bajnai elégedett a költségvetési egyeztetéssel

2009-08-29

 

"Elégedett a költségvetési egyeztetések menetével és eredményével Bajnai Gordon. Erről a miniszterelnök az után nyilatkozott újságíróknak, hogy szombaton délelőtt megbeszélést folytatott az MSZP-frakció vezetésével a jövő évi büdzséről. Úgy fogalmazott: reméli, hogy hétfőn meg tudnak állapodni a szocialista frakcióval a 2010-es költségvetésről."

A LIGA Szakszervezetek felhívja a miniszterelnök figyelmét, hogy a nagy elégedettség közepette figyelmen kívül hagyta a szakszervezetek és társadalmi szervezetek állandó tiltakozását a költségvetés kiszivárgó keretszámai miatt.

A LIGA ezért felszólítja a kormányfőt és a pénzügyminisztert, hogy ne poitikai háttéralkuk és érdekviszonyok során alakítsák ki Magyarország 2010-es költségvetését, hanem az ország gazdasági érdekeit figyelembe véve, a lakosság teherbíróképességének mérlegelésével, szakmai alapon.

A LIGA Szakszervezetek úgy látja, hogy a több éve folyamatosan megszorításokkal terhelt lakosság - a munkavállalók, nyugdíjasok, fiatalok - nem képes és nem hajlandó elfogadni olyan újabb terheket, amelyek nem egyértelműen az ország gazdasági helyzetének javítását szolgálják. Márpedig a költségvetés elfogadtatásának erőltett menete, az egyeztetésekre adott határidők teljesíthetetlensége arra utal, hogy a miniszterelnök az MSZP áldását követően nem kíván érdemben módosítani. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy nem szakmai/társadalmi konszenzussal, hanem politikai érdekek mentén kívánja Bajnai Gordon és Oszkó Péter meghatározni a 2010-es év költségvetési keretszámait.


Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner