Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. január 21. Ágnes nap van.
Archívum :: Hír archívum

 

Közeledtek az álláspontok az OÉT-en

Nincs előrelépés az OÉT-en a minimálbér ügyében

Új szakszervezeti ajánlat - igéretes munkaadói hozzáállás a bértárgyalásokon

Újabb bértárgyalási forduló az OÉT-en

Letölthető dokumentumok

 

Közeledtek az álláspontok az OÉT-en

2009-11-06

 

Közeledtek az álláspontok a minimálbér ügyében: az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala 78 ezerre csökkentette korábbi 80 ezer forintos követelését, a munkaadók pedig a jelenlegi 71 500 forint befagyasztása helyett 73 ezer forintos legkisebb bérre tettek javaslatot. A szakmunkások bérminimumának emeléséről azonban tárgyalni sem hajlandóak. A munkavállalók ezt 87 500-ról 91 ezerre emelnék.

 A minimálbérnél közeledtek ugyan az álláspontok, de nagyobb volt a vita a garantált bérminimumról, vagyis a szakmunkások béréről. Ez most 87 500 forint, amelyet a szakszervezetek majdnem tízezer forinttal emelnének. A munkáltatók viszont nem növelnék a bérminimumot egy fillérrel sem. A munkavállalói oldal szóvivője szerint a szakmunkások reálkeresetét is mindenképp növelni kell, a munkáltatók viszont nem növelnék a bérminimumot egy fillérrel sem.

 A bértárgyalás jövő csütörtökön folytatódik.

 

 Forrás: MTI/Krónika/Dull Szabolcs

 

 

Nincs előrelépés az OÉT-en a minimálbér ügyében

2009-11-12

 

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) csütörtöki plenáris ülésén folytatott bértárgyaláson nem közeledtek az álláspontok, a munkaadói oldal továbbra is 73.000 forintos havi minimálbért ajánlott 2010-re, míg a munkavállalói oldal szerint ennél nagyobb emelésre van szükség.

A munkaadói oldal egy megállapodás-tervezettel érkezett a tanácskozásra, amelyet Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, az oldal szóvivője olvasott fel a jelenlévőknek. A munkaadói oldal tervezetében az szerepel: a bértárgyalásokon figyelembe vették, hogy jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékkal, a foglalkoztatás a vállalkozói szférában várhatóan éves átlagban további 1,8 százalékkal csökken, valamint hogy a nemzetgazdasági szintű termelékenység fél százalékkal emelkedik, miközben az infláció 4,1 százalékkal nő. Ilyen feltételek mellett az oldal továbbra is azt javasolja, hogy a 2010-es minimálbér a jelenlegi 71.500 forintról 73.000 forintra nőjön, a garantált bérminimum - azaz az ún. szakmunkás minimálbér - pedig a jelenlegi 87.500 forint maradjon. Dávid Ferenc hozzáfűzte: olyan vállalkozói szintű bérpolitikát kell támogatni, amely a valós vállalkozói, vállalati teljesítményekből eredő forrásokból honorálja a munkavállalói teljesítményeket. A helyi bértárgyalások során arra kell törekedni a munkaadói oldal szerint, hogy az alacsonyabb kereseti sávokban lévő munkavállalók bérszínvonalának növelése előremutató módon javítsa a vállalat teljesítőképességét.

A munkavállalói oldal szóvivője válaszában elmondta: a 73.000 forintos minimális bér a reálérték-megőrzés minimumfeltételének sem felel meg, és a garantált bérminimum sem maradhat az eddigi szinten.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a kormányzati oldal szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy a leendő megállapodásba mindenképpen bele kell foglalni az adórendszerbeli változásokat, mert a bérajánlások enélkül értelmezhetetlenek. Hozzáfűzte: a foglalkoztatási prognózisok bekerülhetnek a megállapodásba, ha a munkaadók ragaszkodnak hozzá, azonban ezek módszertanukban a legkevésbé megalapozott előrejelzések.

A szakszervezetek szerint a munkáltatói oldalnak figyelembe kell vennie, hogy - amennyiben a vállalkozások helyzete jövőre nem javul és nem is romlik - vállalati szinten plusz forrást teremt a bérfejlesztésre a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlése és a járulékok csökkentése.

Dávid Ferenc szerint ugyanakkor a járulékcsökkenésből adódó többlet megtakarításokat nem lehet mechanikusan béremelésre átváltani, mert például más költségek emelkednek, és ha van is megtakarítás, azt beruházásra is el lehet költeni.

Azonban a járulékrendszer változásából adódó vállalati megtakarításokat - még ha nem is fordítják teljes egészében bérfejlesztésre - figyelembe kell venni a bértárgyalásokon - hangsúlyozta a munkavállalói oldal szóvivője válaszában

A kormányzati oldal a tárgyalások előrehaladása érdekében az eddig is ismert adatokon alapuló modellszámításokat bocsátott az oldalak rendelkezésére. Ezek a számítások vállalati szinten és kereseti sávok szerint modellezik és számszerűsítik a reálkeresetek változását. A dokumentumot mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal tanulmányozni fogja a következő tárgyalási fordulóra.

Az OÉT következő plenáris ülésére november 20-án délelőtt kerül sor. Csizmár Gábor elmondta, hogy a következő tanácskozásig az oldalak szóvivőivel és soros elnökeivel kísérletet tesznek a megállapodás-tervezetek összeillesztésére.

 

Forrás: MTI/Metropol

 

Új szakszervezeti ajánlat - igéretes munkaadói hozzáállás a bértárgyalásokon

2009-11-20

 

A munkavállalói oldal írásos javaslata alapján a munkaadók komoly előrelépést ígértek a háromelemű bértárgyalások terén. Közös álláspontot csak a következő ülésre tudtak vállalni, de így is elmondható, hogy egyre közelebbi a megállapodás pillanata. Egyes kiegészítéseket ugyan sem a munkaadók sem a kormány nem hajlandó elfogadni, de a minimálbér összege, a szakmunkás bérminimum számítási módja és a bérajánlás tekintetében már nagyon közeliek a javaslatok.

Rolek Ferenc napirend előtt rákérdezett a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok program folytatásának költségvetési forrására, melyre a kormány képviselője elmondta, jelenleg nincs rá fedezet. A szakszervezeti oldal erre reagálva röviden azt mondta, a kormány válasza nem elfogadható. Egyetértett a munkaadói és munkavállalói oldal abban, hogy a program mostani leállításával az eddig ráköltött pénz is kidobásnak minősül, hiszen az eddigi eredmények sem hasznosulnának.

A szakszervezeti oldal szóvivője napirend előtt meglepetésének adott hangot, hogy a Gazdasági és Szociális Tanácsról törvénytervezet került a parlament elé anélkül, hogy a Tanács résztvevői egyáltalán tudtak volna a tervezetről. Válaszában Csizmár Gábor arra hivatkozva, hogy ez egyéni képviselői indítvány volt, nem pedig kormányjavaslat, azt mondta, nem tehettek ellene semkit, de a hétfői kormányülésen foglalkoznak majd a témával.

Napirend előtt Horváth Lajos, a LIGA ügyvezető alelnöke azt kérdezte a kormánytól, hogyan viszonyulnak ahhoz a többpárti törvényjavaslathoz, amely a hidegétkeztetési utalványok adómértékét lecsökkentené a melegétkeztetési utalványok szintjére. Csizmár Gábor röviden elmondta, a kormány nem támogatja ezt a javaslatot.

Ezek után folytatódtak a bértárgyalások. Csizmár Gábor tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a kormány a jövő évi makropálya prognózis módosítását tervezi, mégpedig úgy, hogy a GDP várható mértékét -0,9-ről -0,6-ra változtatja, az inflációs prognózist pedig 4,1%-ról 3,9%-ra. Ezen számok alapján módosították számításaikat a bérajánlások tekintetében is.

A szakszervezetek írásos javaslattal álltak elő, melyet megküldtek a szociális partnereknek. A szöveg ismertetése közben érdekes közjáték terelte a jelenlévők figyelmét, amikor is Borsik János - amúgy szokásához híven - átsétált a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége képviselőjéhez, és külön megbeszélésbe kezdett a kiosztott ajánlatról.

A munkavállalói javaslat mára 78.000 forintról 76.000 forintos minimálbérre csökkent, egyúttal a garantált bérminimum összegszerű növekedésének érdekében hajlandóak külön tárgyalásokra arról, hogy eltekintsenek a jelenlegi 1,22-es szorzótól. A bérajánlás tekintetében a bruttó keresetnövelésre elfogadja a tól-ig kategóriák bevezetését azzal a kitétellel, hogy a -tól nem lehet 0.

A munkáltatók válaszukban úgy reagáltak, hogy a 76.000 forintos minimálbér ajánlatot komoly előrelépésnek és gesztusnak tartják, de még nem alakult ki az oldal közös álláspontja. A garantált bérminimum kapcsán Dávid Ferenc elmondta, hogy az intézményrendszer fenntartását ők is fontosnak tartják, és a mai munkavállalói ajánlat fényében készek ők is a külön tárgyalásokra.

A kormány örömmel nyugtázta a javaslatokat és egyes kiegészítések kivételével úgy nyilatkozott, a jelenlegi mozgástéren belül bármilyen összeget el tudna fogadni.

A napirend azzal zárult, hogy a jövő héten várhatóan sikerül véglegesíteni a megállapodás szövegét.

 

 

Újabb bértárgyalási forduló az OÉT-en

2009-11-27

 

A mai Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén egyetlen napirendként a már megkezdett 2010. évi bértárgyalások folytatása szerepelt. Legutóbb ott álltak fel a felek az asztaltól, hogy a szakszervezetek 76.000.- forintra mérsékelték javaslatukat és eltekintenének a szakmunkás bérminimum intézményében az 1,22-es szorzó alkalmazásától, annak érdekében, hogy sikeresen megállapodjanak a munkáltatókkal. A bérajánlás tekintetében pedig egy lépcsős rendszer kialakításának ötlete kezdett körvonalazódni.

Az ülés hivatalosan 10.00 órakor kezdődne, de sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nincsenek a teremben. Ez jó jel is lehetne, hiszen úgy tűnhetne, hogy a plenáris ülés előtti egyeztetéseken talán már az utolsó simításokat végzik egy végső megállapodáson, de a rutinos szem kiszúrja, hogy a megjelent újságírók és kamerák száma alapján ma nem várható megállapodás. 10.30-kor végül megkezdődik a tárgyalás. A válság jelei még mindig szemmel láthatóak, pogácsa vagy nem is volt, vagy már 10 óra előtt elfogyott. A kávéstermosz is nagyon lötyög már…

A napirend kezdeteként a kormányoldal ismertette az általa előkészített megállapodás-tervezet szövegét, majd kitért arra, hogy a felek a bérajánlás tekintetében vannak a legtávolabb egymástól. Javaslata szerint a kialakult helyzetet azzal lehet áthidalni, hogy 160.000 forintos kereset alatt nem fogalmaz meg ajánlást az OÉT, ugyanakkor leszögezi, hogy az ajánlás valamennyi magyarországi munkáltatóra vonatkozik.

A munkavállalói oldal rövid helyzetelemzése után, a munkáltatók javaslatára határozatlan idejű szünetet hirdetett az ülés levezetője, amely alatt a munkaadók és munkáltatók kétoldalú egyeztetést folytattak a kiosztott szöveg alapján. A szünet alatt rohamosan csökkent az érdeklődő közönség létszáma, mégis exponenciálisan nőtt az elfogyasztott kávé és cigaretta mennyisége. Négy és fél órával később a munkáltatói oldal szóvivője bejelentette, hogy habár sokat közeledtek az álláspontok, nem sikerült megállapodni a részletekben. Javasolta, hogy a bértárgyalásokat jövő héten folytassák a felek

Csizmár Gábor arra kérte a feleket, hogy tekintettel a megállapodás fontosságára, próbáljanak mégis még ma megegyezni. A munkavállalói oldal szóvivője tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy habár egyetértenek az imént elhangzottakkal és valóban sokat közeledtek az álláspontok, úgy tűnik, hogy a tárgyalások abba a szakaszba érkeztek, amikor szükség van pár nap szünetre, hogy értékeljék az eddigi eredményeket és felkészüljenek a következő fordulóra.

A bértárgyalások december 1-én délelőtt 10 órakor folytatódnak.

 

 

 

Letölthető dokumentumok:

Versenyszféra 2010 nettó OÉT-nek 3,9% infláció.xls

Minimálbér 2010 OÉT-nek járulék is 3,9% infláció.xls

2010 oét ker.növelési ajánlás.xls

rehabbal együttes 2010-es számítás.xls

Újabb bértárgyalási forduló az OÉT-en
2009-11-27
A mai Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén egyetlen napirendként a már megkezdett 2010. évi bértárgyalások folytatása szerepelt. Legutóbb ott álltak fel a felek az asztaltól, hogy a szakszervezetek 76.000.- forintra mérsékelték javaslatukat és eltekintenének a szakmunkás bérminimum intézményében az 1,22-es szorzó alkalmazásától, annak érdekében, hogy sikeresen megállapodjanak a munkáltatókkal. A bérajánlás tekintetében pedig egy lépcsős rendszer kialakításának ötlete kezdett körvonalazódni.

Az ülés hivatalosan 10.00 órakor kezdődne, de sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nincsenek a teremben. Ez jó jel is lehetne, hiszen úgy tűnhetne, hogy a plenáris ülés előtti egyeztetéseken talán már az utolsó simításokat végzik egy végső megállapodáson, de a rutinos szem kiszúrja, hogy a megjelent újságírók és kamerák száma alapján ma nem várható megállapodás. 10.30-kor végül megkezdődik a tárgyalás. A válság jelei még mindig szemmel láthatóak, pogácsa vagy nem is volt, vagy már 10 óra előtt elfogyott. A kávéstermosz is nagyon lötyög már…

A napirend kezdeteként a kormányoldal ismertette az általa előkészített megállapodás-tervezet szövegét, majd kitért arra, hogy a felek a bérajánlás tekintetében vannak a legtávolabb egymástól. Javaslata szerint a kialakult helyzetet azzal lehet áthidalni, hogy 160.000 forintos kereset alatt nem fogalmaz meg ajánlást az OÉT, ugyanakkor leszögezi, hogy az ajánlás valamennyi magyarországi munkáltatóra vonatkozik.

A munkavállalói oldal rövid helyzetelemzése után, a munkáltatók javaslatára határozatlan idejű szünetet hirdetett az ülés levezetője, amely alatt a munkaadók és munkáltatók kétoldalú egyeztetést folytattak a kiosztott szöveg alapján. A szünet alatt rohamosan csökkent az érdeklődő közönség létszáma, mégis exponenciálisan nőtt az elfogyasztott kávé és cigaretta mennyisége. Négy és fél órával később a munkáltatói oldal szóvivője bejelentette, hogy habár sokat közeledtek az álláspontok, nem sikerült megállapodni a részletekben. Javasolta, hogy a bértárgyalásokat jövő héten folytassák a felek.

Csizmár Gábor arra kérte a feleket, hogy tekintettel a megállapodás fontosságára, próbáljanak mégis még ma megegyezni. A munkavállalói oldal szóvivője tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy habár egyetértenek az imént elhangzottakkal és valóban sokat közeledtek az álláspontok, úgy tűnik, hogy a tárgyalások abba a szakaszba érkeztek, amikor szükség van pár nap szünetre, hogy értékeljék az eddigi eredményeket és felkészüljenek a következő fordulóra.

A bértárgyalások december 1-én délelőtt 10 órakor folytatódnak.


Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner