Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. szeptember 24. Gellért és Mercédesz nap van.
Archívum :: Hír archívum
2010. március 26. (péntek) 19:30Rólunk írták...A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) szerint elégtelen a háziorvosi praxisok finanszírozása, amelyet 40 százalékkal kellene emelni - mondta a szövetség elnöke, Bélteczki János szerdai budapesti sajtótájékoztatón...

Az Echo TV műsora:

http://www.echotv.hu/20100324_napi_aktualis.html

 

 

A Népszava cikke:

Ennyi pénzből nem lehet fenntartani a rendelőket a MOSZ szerint

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) szerint elégtelen a háziorvosi praxisok finanszírozása, amelyet 40 százalékkal kellene emelni - mondta a szövetség elnöke, Bélteczki János szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A jelenlegi OEP-finanszírozásból nem lehet fenntartani a rendelőket, amelyek működtetését egyéb tevékenységből származó bevételekkel kénytelenek megoldani - közölte. Egy átlagos, ezerötszáz beteget ellátó háziorvosi praxis bevétele 850-900 ezer forint havonta, de ebből kell az asszisztencia bérét, járulékait, a rezsi- és az orvosi eszközök költségeit fedezni - tette hozzá.

Bélteczki János kérdésre elmondta, mintegy 40 százalékos emelés lenne indokolt.

A praxisok adásvételével kapcsolatban a MOSZ elnöke úgy vélte, hogy azok eladhatatlanok, így a fiatal orvosoknak egy olyan hitellehetőséget kellene biztosítani, amely egy hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitelfelvétellel segíti praxishoz jutásukat.

Más témáról szólva Bélteczki János elmondta, a MOSZ - csatlakozva az orvosi kamarához és az alapellátó orvosok szövetségéhez - is kiáll a rezidensek követelései mellett, amely szerint a hatályban lévő rezidensrendelet kilátástalan helyzetbe hozza a fiatal orvosokat. A MOSZ szerint a fiatal orvosok méltánytalan bérért kénytelenek dolgozni, hiszen míg egy fiatal kezdő informatikus havi jövedelme 280-300 ezer forint, addig a szakorvosjelöltek fizetése 80-90-100 ezer forint. A szövetség elnöke megjegyezte: nem csak a fiatal orvosok akarnak külföldön dolgozni, hanem már a szakképesítéssel rendelkező középkorú doktorok is elhagyják Magyarországot.

Az orvos elvándorlást adminisztratív eszközökkel nem lehet megállítani - véli a MOSZ; egy kiszámítható életpályamodellre van szükség. A szövetség elvárja a következő kormánytól - függetlenül annak "színezetétől", - hogy tekintse partnernek az egészségügyben dolgozókat, vegye figyelembe az ágazatban dolgozók javaslatait.

Arra a kérdésre, hogy problémájukkal, véleményükkel melyik politikai erőt keresték meg, Bélteczki János azt válaszolta, a Liga Szakszervezeteken keresztül az összes pártnak elküldték azokat, de "rendkívül általános válaszok" érkeztek vissza. Bélteczki János úgy fogalmazott: konkrét választ nem kaptak, és a kormányprogramokban is csak általánosságok szerepelnek az egészségügyre vonatkozóan.

A MOSZ 2002-ben alakult a magyar orvosok munkavállalói, érdekvédelmi szövetségeként, jelenleg több mint 14.800 tagja van.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner