Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. szeptember 24. Gellért és Mercédesz nap van.
Archívum :: Hír archívum
2010. április 16. (péntek) 07:57Problémák a rezidensekkel, kollektív gondok Pécsett - A MOSZ elnökségi ülésén történtEltelt egy újabb hónap, megint elnökségi ülést tartott a MOSZ. A rendezvény elején dr. Bélteczky János beszámolt az elmúlt időszak történéseiről. A MOSZ elnöke elmondta: a szövetség befizette az éves Liga tagdíjat, de sajnos még csak mintegy háromezer fizető tagja van a szövetségnek. Van tehát még mit tenni, ebben a kérdésben mindenképpen előre kell lépni. Az eseményen részt vett dr. Gyenes Géza, a MOSZ korábbi elnöke, valamint dr. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke is…

A MOSZ elnöke aktuális tájékoztatójában elmondta még, hogy a közelmúltban eredményes tárgyalást folytatott dr. Pesti Imrével, a FIDESZ-KDNP szakpolitikusával. Miután arról is beszélt az elnök, hogy határozott cél az önálló, független jogállású orvos-intézmény bevezetése, élénk vita bontakozott ki.

[16_1_300x300xffffff.jpg] DSC_0024.jpgA teljes magyar fekvő- és járó alapellátásban dolgozó orvosokat magában foglaló és képviselő MOSZ nagyon fontosnak tartja, hogy ne csak rétegszervezetként, hanem az orvosok többségét képviselő szakszervezetként kíván fellépni, tárgyalni.

Elhangzott az is, hogy a FAKOSZ és a Rezidensszövetség állásfoglalását megtámogatva márciusban sajtótájékoztatót tartott a MOSZ, melynek jó sajtóvisszhangja volt. Az elnök ezt követően részletesen is szólt a Liga Szakszervezetek által kínált képzésekről és tanfolyamokról, majd elmondta, hogy Csohány Ágnes régióvezető ezen a héten kezdi el az érdekvédelmi kurzust.

A rezidensek ügyében felszólaló dr. Papp Magor elnök megköszönte a támogatást, majd azt mondta, hogy álláspontjuk szerint nem a fiatalokon kell elverni a port. Hozzátette, hogy november óta olyan pozitív üzenetekbe csomagolták be a fiatal orvosok a problémákat, amelyek jó imázst teremthetett volna a fiatal orvosoknak. Kiemelte, hogy kétszázezer aláírás szükséges a népszavazáshoz. A MOSZ alelnöke azt kérte, hogy tiltakozzon mindenki a diszkrimináció ellen.

Ezt követően a dél-dunántúli régióvezető adott tájékoztatást a pécsi helyzetről. Dr. Papp Gábor elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem Rektora minden előzetes értesítés és tárgyalás nélkül 2010. március 31-én, 2010. június 30-i hatállyal egyoldalúan felmondta a PTE 6500 dolgozóját érintő Kollektív Szerződést. Noha joga volt a rektornak felmondani a kollektív szerződést, tárgyalni azért kellett volna. Hozzátette: hamarosan beindul az egyeztetés az új kollektív szerződésről, június 30-ig a korábbi szerződés szerint kapjuk a fizetésünket. Kiváló alkalmat teremtett – szerintem – a pécsi rektor, hogy sikerüljön egy erős szakszervezetet szervezni. Nagy felhatalmazással bíró, a pécsi orvosok többségét képviselő erős MOSZ alapszervezet szükséges. A MOSZ azért küzd, hogy az orvosainak jobb legyen. Azt kell elérni, hogy partnernek tekintsen bennünket a munkáltató.

A MOSZ elnöke beszélt a 3000 példányban megjelent tagtoborzó szórólap szerepéről és terjesztéséről is.

Szöveg: Szita Róbert

Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner