Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. szeptember 24. Gellért és Mercédesz nap van.
Archívum :: Hír archívum
2010. március 24. (szerda) 16:52Összeomlás szélén az egészségügyi ellátórendszer - Sajtótájékoztatón történtA március 24-i sajtótájékoztatón, az írott és az elektronikus média megjelent képviselői előtt dr. Bélteczki János elsőként a Magyar Orvosok Szövetségéről (MOSZ)-ról mind szakszervezetről, majd a MOSZ és a MOK közötti kapcsolatról, illetve a szakszervezet legfontosabb feladatairól, valamint az orvosokat aktuálisan érintő problémákról beszélt.
A MOSZ vezetője – ezt követően – a FAKOSZ közelmúltban megjelent segélykiáltásáról beszélt. Elmondta, hogy a MOSZ kiáll a fiatal kollégák mellett, hiszen a heti 60 órát dolgozó orvoskollégák mindössze 80-100 ezer forintot, ugyanakkor a kezdő informatikus-mérnökök közel havi 300 ezer forint jövedelmet tudhatnak magukénak. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélén van, bizonyos szakmák, a patológia és a pszichiátria már szinte menthetetlen.
Az MTI újságírója a praxisok finanszírozásáról érdeklődött. Az Echo Tv-ben ma este 20 órakor élőben nyilatkozik dr. Bélteczki János.
Az alábbiakban a MOSZ által közzétett sajtóközleményt olvashatják…

Sajtóanyag

 

[9_1_960.jpg] DSC_0065.jpgA Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) a magyar orvosok munkavállalói-érdekvédelmi szervezete önszerveződés útján jött létre, jelenlegi taglétszáma: 14 876. A szövetség megalakulására azt követően került sor, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által kezdeményezett bírósági eljárás kapcsán jogerős végzés született arról, hogy a kamara, tagjainak érdekképviselete során nem élhet a törvényben meghatározott érdekképviseleti eszközökkel. Ezen eszközöket ugyanis csak a szakszervezetek használhatják, a hivatásrendi köztestületek – ilyen a MOK – nem. A MOK és a MOSZ között zavartalan a munkamegosztás, az előző szervezet képviseli a tagság egyetemes érdekeit és jogait, míg az utóbbi az egyének vagy csoportok érdekében konkrét ügyekben jár el. A MOSZ jogosult eljárni tagjai érdekében, képviselni őket a munkáltatóval szembeni jogvita esetén, esetleg a bíróság előtt. Tagsága érdekében, a csoportos érdeksérelmek kiküszöbölése okán tárgyalást kezdeményezhet az illetékes döntéshozó szervekkel.

 

 

 

 

A MOSZ a Liga Szakszervezetek tagja, s idén válik az Európai Orvos-szakszervezetek Szövetsége tagjává.

 

[9_2_300.jpg] DSC_0070.jpgA fent leírtak szellemében kívánjuk képviselni az utóbbi napok konfliktushelyzetei okán háziorvos és pályakezdő kollégáink érdekeit. A háziorvosok megfogalmazták azon elvárásaikat a következő kormányzattal szemben, melyek minimum intézkedésként fenntarthatóvá teszik az alapellátást. A praxisok a jelenlegi finanszírozás mellett fenntarthatatlanok, kollégáink más tevékenységből szerzett jövedelmeiket felhasználva – üzemorvosi tevékenység, magánrendelések – működtetik azokat, jövedelmük messze elmarad a nem túl gavalléros közalkalmazotti bérektől is.

 

Elméleti lehetőséggé vált csak a praxisok adásvétele, a jogszabályi háttér bizonytalan, hiányzik a kiszámítható és jövedelemteremtő finanszírozás, a vételhez szükség lenne hosszú futamidejű alacsony kamatú hitelre és jogbiztonságra. Mindezek nélkül az egyébként kedvezőtlen korfa megoszlású háziorvosi szakterület nem kap fiatal szakember-utánpótlást, s az alapellátás ellehetetlenül. A helyzetet tovább súlyosbítja a fiatal pályakezdő szakemberek távolmaradási szándéka. Ha ezt fenntartva nem Magyarországon helyezkednek el, az amúgy is égető orvoshiány tarthatatlan állapotokat teremt.

 

Egyetértünk azzal az elvvel, miszerint a magyar egyetemeken, a magyar adófizetők pénzén kiképzett szakemberek, Magyarország javára, döntően itthon dolgozzanak, ám ezt nem erőszakkal hanem vonzó életpályamodell kialakításával kell elérni. A Rezidensszövetség által kifogásolt 122/2009 Kormányrendelet nem ezt az utat választja, a szakminiszter konokul kitart a fiatal orvosok nyomorúságos béren történő röghöz kötése mellett, nem véve tudomást a következményekről, fiatal kollégáink azonnali külföldre szerződéséről.

 

[9_3_300.jpg] DSC_0073.jpgRáadásul a tapasztalt szakorvosok növekvő számban adják fel hazai kórházakban munkahelyeiket, s szerződnek tízszeres bérért, összehasonlíthatatlanul nyugodtabb körülmények közé külhonba. Miért is maradnának? Itthon a fekvő és járóbeteg-ellátó intézmények menedzsmentje elsősorban a dolgozók járandóságával bűvészkedik, a túlmunkáért járó jövedelmet rendre hibásan, a dolgozók kárára tévedve számfejtik, tapasztalataink szerint alapbértől függően 30-50.000 Ft-tól esnek el az ügyeleti szolgálatot teljesítők. Hiába vetettük fel a szakminiszternek a problémát, az egyébként ténylegesen nehezen értelmezhető, túlmunka elszámolásának alapját képező 84/2003 törvény módosítása nem a javaslataink alapján történt.

 

Türelmünk fogytán, csak az tart vissza minket a drasztikusabb érdekérvényesítési eszközök alkalmazásától, hogy nyilvánvalóan a választások előtt már nem várhatóak érdemi döntések a fenti ügyekben. Úgy érezzük a békés tiltakozás terén elmentünk a végső határokig, de a közelmúlt szakmaiságot nélkülöző, törvényes egyeztetést is formálissá silányító döntései kritikus helyzetbe hozták az ágazatot, annak munkavállalóit, és rontottak a szolgáltatások színvonalán.

 

Elvárjuk, hogy a következő kormány, függetlenül annak politikai hovatartozásától, tekintse partnernek az egészségügy dolgozóit, vegye figyelembe javaslataikat, az ágazatban működő szakmai, civil és érdekvédelmi szervezetekkel tartson állandó és érdemi kapcsolatot!

 

Nem kívánunk irreális azonnali juttatásokat, de igenis szükség van az ágazat szétesésének megállítására, az egészségügyi életpályamodell kialakítására olyan szinten, ami biztosítja a pálya szakember-utánpótlását és megállítja a munkavállalók elvándorlását.

 

Sikeres csak egy egészséges nemzet lehet, eljött az idő, hogy a nemzet tegyen valamit az egészség-ügyi dolgozóiért, ők ezt már megszolgálták és a jövőben is sokszorosan fogják még megszolgálni.

 

Budapest, 2010. március 24.

 

Dr. Bélteczki János elnök, MOSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner