Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 25. Vilmos nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. november 2. (csütörtök) 13:36E-recept: hosszú a sor, jönnek a hibaüzenetek

Fél órával a nyitás után egyelőre a homeopátiával vetekszik az EESZT hatékonysága - írták az egyik patikából.v

A patikáknak, háziorvosoknak és az állami kórházaknak mától egy országos online rendszerhez csatlakozva kellene kezelniük a recepteket, kezelőlapokat, beutalókat és a leletek dokumentumait. Csütörtök délelőtt 11 óráig 2,5 millió tranzakció történt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT). Ahogy várható volt, a rendszer hibákkal indult. Ezek kiterjedtségét egyelőre nem lehet felmérni - írta az Index összeállításában.

Egy nyugat-magyarországi település patikájából azt jelezték az Indexnek, hogy az EESZT ugyan elindult, de elő is jöttek a beígért gyermekbetegségek: A legnagyobb probléma az, hogy a felhő nem képes megfelelő gyorsasággal befogadni a feltöltendő vényeket (1 recept feltöltése 1 perc), ami komoly fennakadásokat okoz a gyógyszertárban.

Egy másik vidéki gyógyszertárba délelőtt még nem érkezett e-recept, így nem is kellett használniuk a rendszert. Egyelőre a hagyományos papír alapú vényeket váltják be. Reggel felhívták a helyi háziorvost, hogy ma mennyire számíthatnak már e-receptekre, mire a háziorvos azt mondta: két-három e-receptet tudott megírni az EESZT-ben, aztán leállt a rendszer.

Egy budapesti házi gyermekorvos a délelőtti rendelésén gond nélkül tudta használni az új rendszert. Tapasztalatai szerint emiatt csak kicsivel lassult le a rendelés. Az orvos szerint ez elsősorban amiatt van, hogy nem lehet rutinból csinálni, oda kell figyelni, szokni kell az új felületet. Olyan ez, mint amikor egy kereszteződésben megváltoztatják a forgalmi rendet. Hiába járt sokszor arra az ember, oda kell figyelnie, amikor kanyarodik. 
Az orvos azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy ők gondosan felkészültek. Tesztelték a rendszert és új hardvert is beszereztek, hogy ne legyen gond az átállásnál.

Egy másik budapesti háziorvos viszont arról számolt be, hogy a rendszer ma még nem működött. A teljes cikk

Összeomlott az e-egészségügyi rendszer több patikában
- Nálunk nincs gond - mondta a Népszavának az egyik nagy budai bevásárlóközpont gyógyszerésze, hozzátéve - mert belépni sem tudunk. Így minden úgy csinálunk, ahogyan az e-recept előtti időkben. Hallottuk, hogy vannak vidéki helyek, ahol működik - fűzte még hozzá bizakodva. Egy másik fővárosi nagy patikában a fölcsatlakozás még ment, aztán viszont 40 percet kellett várni a vényre. A betegek egyre dühösebbek, a sor meg egyre hosszabb lett a kiadóablakok előtt, így inkább kikapcsolták a rendszert.

A háziorvosok is jobbára csak bosszankodtak: "Kétszer próbáltam csatlakozni, sikertelenül. A váró tele, nem fogok konfrontálódni, idegeskedni." Egy másik háziorvos azt írta: szeretnék jelezni, hogy nem működik semmi, de nem veszik fel a telefont az Állami Egészségügyi Ellátó Központban. "Eddig egyszer sem sikerült őket elérni 1000 próbálkozás után. Az e-mailre sem válaszoltak. A tér nálunk is folyamatosan akadozik, néha működik, máskor nem. Az új verzióban ma reggel a nővér szépen előkészített nekem minden receptet. Jóváhagytam, majd minden lefagyott. Kísérletezésre nincs idő, ha tele a váró" - írta, azt is hozzátéve, hogy most visszaállt a tér nélküli "üzemmódra", de mi lesz holnap - írta a lap.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner