Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. január 29. Adél nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. január 5. (péntek) 18:44Orvosokra tolnák az állami felelősséget?

Elutasítja a német gyermekorvosok szövetsége a menedékkérők életkorának kötelező meghatározását.

Elutasítja a német gyermek- és ifjúsági szakorvosok szövetsége (BVKL), hogy bevezessék a kötelező orvosi vizsgálatot a menedékkérők életkorának meghatározására. Thomas Fischbach, a BVKL elnöke a Neue Osnabrücker Zeitung című lapban csütörtökön ismertetett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a menedékkérők életkorának kötelező meghatározása "orvosilag nehéz, szervezésileg pedig szinte megoldhatatlan".

Az életkor megállapítására a kéz csontjainak röntgensugaras vizsgálata szolgál, amellyel azonban csak egy plusz-mínusz kétéves sávban lehet meghatározni az adott személy életkorát. Így annak eldöntésére, hogy valaki fiatalkorú vagy felnőtt, fejlődéspszichológiai vizsgálatra is szükség lehet, tolmács közreműködésével, holott a gyermek- és ifjúsági szakorvosok most is alig bírják ellátni pacienseiket.

Ezért a BVKL szerint nem szabad olyan újabb feladatokkal terhelni az orvosokat, amely egyébként is az állam felelősségi körébe, és nem az orvos hatáskörébe tartoznak - mondta Thomas Fischbach.

A menedékkérők életkorának meghatározásáról szóló vita egy december végi emberölés nyomán indult el. A bűncselekmény feltételezett elkövetője egy hivatalosan 15 éves afgán menedékkérő. A német nyilvánosság több tényezője, köztük a Bild című újság - az ország legnagyobb példányszámú napilapja - és a szövetségi parlament (Bundestag) harmadik ereje, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) megkérdőjelezte, hogy az időközben emberölés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett menedékkérő valóban fiatalkorú.

Az életkor két szempontból is kiemelten fontos. A fiatalkorú menedékkérők a felnőtteknél jobb ellátást kapnak, és enyhébb büntetést, ha megsértik a törvényeket. Mindez "nagyon jó ok arra, hogy sok más európai uniós tagállam után Németországban is kötelezővé tegyük az életkor meghatározását az állítólagosan fiatalkorú menedékkérők esetében" - nyilatkozott a napokban hozzá Stephan Mayer, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának belbiztonsági kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner