Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. október 18. Lukács nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. február 22. (csütörtök) 14:50150 gyermekorvos abbahagyná a gyógyítást

Egyre kevesebben vannak a szakorvosok is. A hiányszakmák összetétele évek óta alig módosul.

Míg Magyarországon 309 orvos jut százezer lakosra, addig az Egyesült Királyságban 278, Lengyelországban 232, Romániában pedig 276 – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Egészségügyi statisztikai évkönyvének adataiból. Európában a százezer lakosra jutó orvosszám tekintetében Magyarország a középmezőny alsó harmadában található - írta a vg.hu.

Az orvosellátottság szempontjából az európai államok közül a legrosszabb helyzetben Románia és Lengyelország van, de a lista utolsó harmadában szerepel például az Egyesült Királyság is, annak ellenére, hogy évek óta a kelet-európai országokból elvándorló orvosok elsődleges célországa. Tavaly 59 magyar orvos kért az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint az Egyesült Királyságba az orvosi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt, Romániába 19 orvos ment, Lengyelországba pedig egy.

Magyarországon nemcsak háziorvosból, de gyermekorvosokból is óriási hiány van, ráadásul minden negyedik gyermekorvos 65 év feletti. Nyolc év alatt több mint száz gyermekorvosi praxissal lett kevesebb, de a most praktizálók csaknem 10 százaléka – 150-200 orvos – abbahagyná a gyógyítást, egyebek közt az életkora miatt.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner