Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 10. Judit nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. március 20. (kedd) 18:22Magyar házi gondozók ezrei ingáznak nyugat felé

A legtöbb, az időseknél lakó, ott állandó, 24 órás szolgálatot teljesítő magánápoló a közép-európai országokból érkezik.

Becslések szerint mintegy húszezer – elsősorban nő – honfitársunk ingázik Magyarországról Ausztriába, Németországba és más nyugati országba időseket gondozni. Ez a szám mellesleg nagyságrendben annyi, mint ahány ápolónő hiányzik a becslések szerint a magyar egészségügyből - írta a hvg.hu.

A szakirodalomban migráns házi gondozóknak nevezett hivatást űzők elsősorban a nyugati határ vidékéről indulnak – általában kétheti, havi turnusokban – nyugat felé. Az idősek gondozása történhet intézményekben, állami segítséggel otthoni környezetben, illetve magánápolók felfogadásával. Az utóbbi területhez tartozik az a nyugati országokban egyre elterjedtebb forma, hogy a gondozott hozzátartozói olcsó, külföldi munkaerőt bérelnek fel erre a munkára. A legtöbb ilyen – az időseknél lakó, ott állandó, 24 órás szolgálatot teljesítő – magánápoló a közép-európai országokból, így Magyarországról érkezik.

Éva története tipikus gondozómigránsi karrier. Korábban egy borsodi szociális iroda keretében dolgozott szakápolóként, majd egy kórházban vállalt munkát, otthon pedig saját családtagjait (nagyszüleit, majd az anyósát) gondozta. Egy idő után a 12 órás kórházi munka mellett nem tudta ellátni az otthoniakat, kénytelen volt feladni az állását. Így viszont pénze nem volt. Amikor került valaki, akire rá tudta bízni anyósa ápolását, egy közvetítő irodán keresztül kiment Ausztriába. Most magánápolóként dolgozik. Továbbiak a teljes cikkben

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner