Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. október 18. Lukács nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. március 22. (csütörtök) 18:23Nem kaphatnak védjegyet a szürkezóna megánellátói

Az új védjegy garantálja a betegbiztonságot, megbízhatóságot és a tisztességes versenyt is.

Egy éve ígérte, és mára meg is valósította a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete, hogy létrehoz egy védjegyet, amelyet azok a privát ellátók kaphatnak meg, akik hajlandók átesni egy szigorú ellenőrzésen. Tehát bizonyítani tudják például, hogy számlát adnak, azaz rendesen adóznak, dolgozóikat nem feketén alkalmazzák, és nem fogadnak el paraszolvenciát. A 12 nagy magánellátóból megalakult Primus első körben saját tagjait auditálja majd, és várhatóan a hosszadalmas szigorú ellenőrzési folyamat végén, idén őszre mindnyájan megszerzik a "Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató" védjegyet, amelyet évente meg is újítanak. A védjegy elsősorban a betegeknek szól, hiszen azt bizonyítja, hogy a teljes bizalommal fordulhatnak a szolgáltatóhoz. Minderről Leitner György, a Primus egyesület vezetője beszélt csütörtökön.

Vitathatatlan, hogy egyre nagyobb teret foglal el az egészségügyi ellátásban a magánszektor: egyes felmérések szerint már nemcsak Budapesten és Pest megyében hanem az egész országban a lakosság 60 százaléka igénybe vett már privátellátást. A terület súlyát mutatja, hogy a piac évente 4-5 százalékkal nő, és becsült forgalma meghaladja 300 milliárd forintot. Ebből az összegből azonban csak körülbelül 200 milliárd a látható 100 milliárd, ahogy Leitner György fogalmazott a "szürke zónában" költődik el. Kis lakásrendelőkben, ahol sok helyen nem divat a számlaadás, ahol gyakran nem jelentik be az ott dolgozókat, ahol sem szakmailag, sem gazdaságilag nem biztosított az átláthatóság. 
"Ez senkinek sem jó, se a betegnek, se az ott dolgozó orvosoknak, de a piacnak sem, hiszen torzítja a versenyt, tisztességtelen előnyt jelent a becsületes szolgáltatókkal szemben" - mondta a Primus ügyvezetője.

Mindezek miatt döntötték el a Primus tagjai, hogy létrehozzák a védjegyet, amely a megbízhatóság jelképe lesz. A védjegy megszerzését épp ezért szigorú feltételekhez kötötték, amelyek teljesülését független szakmai auditorok és felkészített, titkos szakmai próbavásárlók tapasztalatai alapján egy Tanúsítási Bizottság mondja ki. Kizáró tényezők például, ha az ellenőrzött szolgáltató nem ad számlát, felmerül a paraszolvencia, nincs rendben a működési engedély, a foglalkoztatás nem tiszta, nincs felelősségbiztosítás illetve nem tájékoztatják a páciens a betegjogi lehetőségekről.

A védjegyet természetesen nemcsak a Primus tagjai szerezhetik meg, hanem külső magánszolgáltatók is kérhetik szeptembertől az ellenőrzést, amely költsége kisebb ellátó esetében kétháromtszázezer forint, nagyobbaknál elérheti az egymilliót.

A védjegy megszerzése egyébként belépő is lehet a Primus Egyesületbe, ugyanis az alapító okirat szerint a jövőben csak minősített magánegészségügyi szolgáltatók lehetnek tagjai a szervezetnek, amely nem titkoltan erős lobbierőt képvisel az egészségügyi ágazatban.

A Primus Egyesület alapítói: az Affidea Diagnosztika, a Budai Egészségközpont, a CentrumLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24, a Főnix-MED, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Róbert Károly Magánkórház, a Rózsakert Medical Center, a Synlab Hungary, valamint – pártoló tagként – a Quercus Consulting Group és a Szinapszis piackutató vállalat.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner