Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. október 18. Lukács nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. április 23. (hétfő) 19:19A gyógyeszközöknél is működne a rezsicsökkentés

Magyarországon becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyeszközök használatára.

A hamarosan megalakuló új kormány számára immár minden objektív feltétel adott ahhoz, hogy öt százalékra mérsékelje a gyógyászati segédeszközök áfáját – véli az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége. Ez 1-1,2 millió embernek jelentene újabb rezsicsökkentést, ráadásul az elavult termékeket újak válthatnák fel a piacon - írta a magyaridők.hu.

A szövetség évek óta szorgalmazza a 27 százalékos áfa öt százalékra mérséklését, eddig hiába, annak ellenére, hogy már a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és partnerszervezetei is a gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentését kezdeményezték.

A kormányzati szereplőkkel ugyan januárban már volt ez ügyben egy tárgyalási forduló, ahhoz azonban, hogy az érintettek kérésének megfelelően 2019-től mérsékeljék az áfát, már a jövő évi költségvetés tervezése előtt, vagyis nagyon rövid időn belül meg kell születnie a megegyezésnek.

A szövetségnél úgy látják: a fogyasztási adó mértékének csökkentése alapvetően kormányzati döntés kérdése, amit az is bizonyít, hogy 2013-tól a társadalombiztosító által 90 és 98 százalékkal támogatott gyógyászati segédeszközök áfatartalmát már öt százalékra mérsékelte a kormány. A gyógyeszközök áfájának általánosan öt százalékra csökkentése mintegy kétmilliárd forintba kerülne, azaz ennyivel csökkennének a támogatott gyógyászati segédeszközök használatára jogosultak terhei.

Az állam kiadásai még nagyobb mértékben apadnának, hiszen a bruttó tb-támogatásként kifizetendő összeg csaknem tízmilliárd forinttal csökkenne.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner