Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. október 18. Lukács nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. április 24. (kedd) 19:19Balog után ki rázza gatyába a minisztériumot?

Egészen tegnapig Novák Katalin családügyi államtitkárt emlegették az egyetlen igazán esélyes jelöltként.

Telnek a hetek, röpködnek a nevek: Balog Zoltán hétfőn bejelentett távozása után egyelőre ennyit lehet biztosan állítani arról, hogy ki vezetheti a negyedik Orbán-kormány várhatóan legnagyobb szerepet kapó minisztériumát - írta a hvg.hu. A posztra Novák Katalin eddigi családügyi államtitkár mellett Palkovics László oktatási államtitkár esélyes, illetve egy rejtélyes harmadik, akit a távozó miniszter ajánlott utódául a miniszterelnöknek.

Hogy végül kiket javasolt, azt nem árulta el, de minisztériumi forrásaink egészen tegnapig Novák Katalin családügyi államtitkárt emlegették az egyetlen igazán esélyes jelöltként. Ezt a felállást támasztotta alá, ahogy Orbán hónapokkal korábban, szisztematikusan kezdte felépíteni az államtitkárt: már egy évvel ezelőtt is többször, több fórumon beszélt arról, hogy „nagy potenciál” van a három gyerekes, négy nyelven beszélő politikusban, a Fidesz tavaly novemberi kongresszusán pedig a párt alelnökévé is választották. A családügy államtitkár előrelépését valószínűsítette az is, hogy miniszterré választásával Orbán Viktor megszabadulhatna attól az évek óta orra dörgölt kritikáktól is, miszerint egyetlen női politikus sincs a kormányában.

A helyzet képlékenységét jelzi ugyanakkor, hogy a minisztériumban hétfő délelőtt – tehát még bőven Balog esti interjúja, egyben távozásáról szóló coming outja előtt – már inkább Palkovics (és a felsőoktatás) maradását valószínűsítették és az Emmin kívüli forrásaink is Palkovics miniszterségére tettek utalásokat. Szerintük épp a tárca egyben maradása – benne a különösen kritikus helyzetű egészségüggyel – kívánja azt, hogy az Orbán Viktor „pitbulldózereként” is emlegetett, átlag feletti munkabírású, „mindhez is értő” oktatási államtitkár vegye át az irányítását. Palkovics maga – épp a hvg.hu-nak – egy éve sejtelmesen egyébként csak annyit mondott 2018 utáni ambícióiról, hogy „második ember” nem szeretne többet lenni.

Az egyelőre ugyanakkor egyelőre talány, hogy kié lehet a harmadik név, akit Balog Zoltán javasolt a miniszterelnöknek, így az is, hogy egyáltalán fideszes politikus, vagy külső szakember lehet-e - írta a lap.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner