Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. október 18. Lukács nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. április 26. (csütörtök) 19:21Egészségügyi reformot vár a szakma

Az új kormánytól egy teljes körű reformcsomagot is nagyon várnak az ágazat szereplői.

A külföldre vándorlásnál is nagyobb probléma a magyar egészségügyben a pályaelhagyás. Felmérések szerint az aktív orvosok 12 százaléka dolgozik külföldön, de ennél is nagyobb, 16 százalékos a pályaelhagyók aránya – azoké, akik például gyógyszergyáraknál, egészségügyi cégeknél dolgoznak –mondta a Magyar Időknek Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke.

Az orvosokkal kapcsolatban pedig az okoz gondot az intézményeknek, hogy miképpen tudnak kellő számú szakembert biztosítani a hiányszakmákból, például pszichiáterből, érsebészből, vagy – bár ez hivatalosan nem számít hiányszakmának – aneszteziológusból.

Különösen mert nem ritka, hogy utóbbiak igen magas órabért kérnek. Mint mondta, ezért sem tudnak megszabadulni az adósságállománytól a kórházak, hosszú adatsorokat végignézve látszik, hogy évek óta ugyanaz az adósságtermelődés tendenciája. De ezen nem lehet csodálkozni – vélik a kórházszövetségnél, mert nemcsak a munkaerőhiány, de az alulfinanszírozottság is évek óta létező probléma. „A finanszírozást is rendezni kell, szükséges beépíteni az amortizációt, mert az adósságok újratermelődéséhez az is hozzájárul, hogy az elavult eszközöket, gépeket a rendszerváltás óta a folyó működtetés rovására pótolják az intézmények. Hozzátette: mindemellett nem halogatható tovább egy átfogó struktúraátalakítás, miként egy teljes körű egészségügyi reformcsomag megalkotása sem.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner