Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. szeptember 15. Enikő és Melitta nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. április 27. (péntek) 06:22Várták az államtitkárt, de nem jött

Ónodi Szűcs Zoltán nem ment el a magyar kórházszövetség kongresszusának kezdetére, hiába várták.

Az egészségügy minden területén a munkaerőhiány jelenti a legkomolyabb problémát - ez derült ki a Kórházszövetség éves kongresszusának első napján, melyről a Hír TV is tudósított. Az ágazati vezetők abban egyetértettek, hogy voltak pozitív változások az elmúlt években, például a béremelések, ennek ellenére az előrejelzések szerint 2020-21-ig még tovább romolhat a helyzet, pedig az orvosi kamara már most is napi 4-5 panaszt kap az orvosok túlterheltsége miatt.

Hiába várták a megnyitóra a beharangozott egészségügyi államtitkári felszólalást - Ónodi Szűcs Zoltán nem ment el akongresszus kezdetére. „Meglátjuk, hogy mit fog nekünk mondani ez alatt a hosszú idő alatt. Ugye államtitkár úrról tudni kell, hogy ő 5-10 percnél többet nem nagyon szokott beszélni. De ennek ellenére érdeklődve várjuk a pénteki szakmapolitikai fórumot” – mondta a rendezvényen Svébis Mihály, a Kórházszövetség elnöke.

Már csak azért is, mert az Orvosi Kamara főtitkára szerint az elmúlt időszakban tovább súlyosbodott az orvoshiány, amire a béremelés jelenthetné a megoldást. „Ennek a béremelésnek ami az idén és a következő évben meg kell történnie a paraszolvencia radikális és teljes megszüntetését kell maga után vonni” – húzta alá a Magyar Orvosi Kamara Főtitkára, Nagy Ferenc.

„A mélypontja az egészségügynek a mi számításaink szerint 2020-21 környékén lesz, amikor tömegével fognak szakdolgozók felállni életkoruknál fogva, hiszen 62-65 év közötti csapatok ezrei, tízezrei kerülnek nyugdíj körüli korba” – így a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán.

Két hete derült ki, hogy a munkaadói járulékok csökkentése miatt a kórházak megspórolt pénzét visszakéri az állam. Ez több helyen is problémát jelent hiszen van olyan kórház ahol a pénzt már elköltötték. Az állami ellátó igazgatója azt mondta, hogy még tárgyalnak az ügyben. „Ez egy 9,3 milliárdos forintos összeg az összes ÁEK intézményre. Jelen pillanatban a szochó azért került visszavonásra mert ugye a költségvetési szerveknél mindenhol visszavonásra került, és nem tudtuk megadni azt a különbséget, hogy miért az egészségügyben maradjon ott” – mutatott rá Németh László, az Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner