Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 5. Vilma nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. május 4. (péntek) 15:57Év végére új finanszírozási elem születhet

A pilotként elindított regiszter lehetővé teszi, hogy eredményorientált elem kerüljön a finanszírozási rendszerbe, amelyet az egészségpolitika is támogat.

Meglepően magas, mintegy 98 százalékos regisztrálási aránnyal működik a tavaly áprilisban élesített Nemzeti Csípő- és Térdízületi Protézis Regiszter (NPR). Míg korábban a Magyar Ortopédiai Társaság (MOT) igyekezett összegyűjteni a beültetések adatait, egy évvel ezelőtt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) indította el azt az online regisztrációs felületet, ahol a primer- és a revíziós műtéteket egyaránt jelenteniük kell az ortopédsebészeknek és a traumatológusoknak – tudta meg a MedicalOnline Kiss Zsolttól, a NEAK ellátási főigazgató-helyettesétől, aki azt is hozzátette, a rendszerbe magán- és közfinanszírozott szolgáltatók egyaránt regisztráltak.

– Nem volt célunk, hogy bármilyen szankciót kössünk a jelentési kötelezettséghez, de annak az ígérete, hogy a regiszter adatait összefuttatjuk a finanszírozással, úgy tűnik elegendő volt ahhoz, hogy kis híján 100 százalékos legyen a regisztrációs arány, amihez azonban az is hozzájárul, hogy a szakma is messzemenőkig támogatta az NPR elindítását és fenntartását. Ahhoz, hogy valid és használható adatokkal rendelkezzünk, elengedhetetlen hogy a lehető legtöbb adat kerüljön a rendszerbe – magyarázz a szakember, hozzátéve, hogy pozitív visszajelzés érkezett a forgalmazóktól is, akik szintén támogatják az NPR-t.

Ha a mostani, pilot jellegű munka lezárul, végig kell gondolni, mely területeken alkalmazható még a regiszteren alapuló módszer és az új finanszírozási modell. Kiss Zsolt szerint vannak jó nemzetközi példák a gerincsebészetben, s mivel a szakma hozzáállása ezen a területen is nagyon pozitív, ez lehet a következő. Át kell tekinteni azt is, hogy a nagy, népegészségügyi jelentőségű regiszterek, mint az infarktus-, vagy onkológiai regiszter bázisán hogyan lehetne előrelépni.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner