Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 15. Valér nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. május 17. (csütörtök) 17:02Mire készül az Orbán-kormány az egészségügyben?

Orbán Viktor egyetlen mondatából sok mindent ki lehet olvasni arra vonatkozóan, hogy mire készül az új kormány az egészségügyben. Közben Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének egészségügyért felelős csapata kezd összeállni. A portfolio.hu az eddigi kijelentések és a felmerült új nevek alapján próbálja kitalálni, milyen intézkedések lehetnek napirenden az egészségügyi kormányzatnál. 


Nagy dolgokra fog vállalkozni a negyedik Orbán-kormány - ígérte Orbán Viktor múlt heti parlamenti beszédében, miután a képviselők megválasztották miniszterelnöknek. Beszédében konkrét intézkedések nem szerepeltek, inkább nagy ívű célokat fogalmazott meg, azonban egy rövid mondatra sokan felfigyelhettek: 


A népbetegségeket radikálisan visszaszorítjuk, s ennek érdekében nem riadunk vissza az egészségügy ésszerűsítésétől és erős ösztönzők bevezetésétől sem - mondta a legfontosabb célok között megemlítve a kormányfő. 


A fenti rövid mondatából több fontos következtetést is le lehet vonni, elég csak a lényeges szavakra fókuszálni: népbetegség, ésszerűsítés, ösztönzők. 


Egészségügyi szakértőkkel folytatott beszélgetéseink alapján elképzelhető, hogy a kormány az ésszerűsítés (1) keretében eddig politikailag érzékeny területekhez is hozzányúl a hazai egészségügyben. Ennek keretében az egészségügyi kormányzat a kapacitásmenedzsmentre és a betegút-menedzsmentre fókuszálhat a jövőben. A népbetegségek (2) elleni küzdelem tekintetében is szükség lesz a központi akaratra, és szabályokra. Viszont ami újdonság lehetne, az a pozitív ösztönzők bevezetése, ami azt a célt szolgálná, hogy a lakosság minél nagyobb hányada vegyen részt szűrőprogramokon. 


Az is tudható már, hogy Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató-főorvosa lesz az egészségügyért felelős államtitkár. 


Az általunk megkérdezett, név nélkül nyilatkozó szakértők úgy vélekedtek, hogy a nevek alapján úgy tűnik, a kuratív, gyógyító szemlélet lesz az uralkodó az ágazat jövőjében, nem pedig a preventív megfontolások. Az is sokat elárul a kilátásokról, hogy a progresszivitás legmagasabb szintjéről érkeznek a vezetők, országos és egyetemi szemlélettel. 


Volt, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy összetétele alapján a parlament egészségügyi bizottsága sem lesz kezdeményező, elnöke a szocialista Kórozs Lajos lesz. Ebből egyesek arra következtetnek, hogy a kormány által kidolgozott jogszabályokkal szemben nem lesz erős parlamenti kontroll, ezek viszonylag könnyedén átmehetnek a bizottságon.


A teljes cikk a portfolio.hu portálon olvasható.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner