Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. február 17. Donát nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. május 28. (hétfő) 16:50Sok még a gazdátlan körzet

A fogorvosoknál kevesebb a háziorvosoknál több a betöltetlen praxis

Tavaly március óta már a fogorvosok is indulhatnak a letelepedési pályázatokon, csökkent a betöltetlen praxisok száma Baranya, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében is. Míg 2016-ban Budapesten 53, addig idén májusban már csak 38 alapellátó fogorvosi körzet volt gazdátlan, de összességében év elejéhez képest is csökkent a gazdátlan praxisok száma – derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ májusi adataiból. Ezzel szemben az üres háziorvosi körzetek száma tavalyhoz képest nőtt - írja a Magyar Hírlap.

Csökkent tavaly január óta a tartósan betöltetlen alapellátó fogorvosi körzetek száma, az erről szóló megyénkénti lebontást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Alapellátási Osztálya tette közzé. A legfrissebb, május 1-jei adatok alapján míg az év elején 251 praxis volt gazdátlan, addig mostanra már csak 244-ből hiányzik alapellátó fogorvos.

A háziorvosi körzetekhez hasonlóan tavaly március óta már az alapellátó fogorvosi praxisok is indulhatnak a letelepedési pályázatokon. Esetükben ez azt jelenti, hogy az egy éve üresen álló körzetek betöltéséhez nettó tizenkétmillió forint, az öt évnél régebb óta betöltetlen körzetekben pedig nettó húszmillió forint az elnyerhető támogatás összege. Nem utolsósorban tavaly év végén célzottan összesen 7,6 milliárd forint támogatást kaptak az alapellátásban dolgozó fogorvosok, ami praxisonként hárommillió forint többletfinanszírozást jelentett. Ennek is betudható, hogy míg 2016-ban Budapesten 53, addig idén májusban már csak 38 körzet volt gazdátlan, és csökkent a tartósan betöltetlen rendelők száma Baranya, Győr-Moson-Sopron, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében is a megyénkénti elosztást tekintve 2016-hoz képest.

A központ honlapján elérhető a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok listája is, ahol összességében a tavalyi adatokhoz képest nőtt az üres körzetek száma, a listát évek óta masszívan vezető megyék esetében azonban sikerült lejjebb faragni a gazdátlan rendelők számát. Ilyen Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, amelyekben összességében négy praxist sikerült feltölteni. Az üres háziorvosi körzetek száma idén májusban háromszáztizennyolc volt, amelyből a gyermekorvosi rendelők száma 57. A legtöbb tartósan betöltetlen rendelő továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol negyvennégy hely vár gazdára, akárcsak tavaly. Ezt követi huszonhét üres rendelővel Békés megye, majd Jász-Nagykun-Szolnok 26, Bács-Kiskun megye huszonhárom, Budapest pedig húsz betöltetlen körzettel.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner