Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 15. Valér nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. június 23. (szombat) 10:49Nettó 1,2 millióra vágynak az orvosok

A felmérés tanúsága szerint nettó 1,2 millió forintnyi jövedelemre vágynak az orvosok.

Óriási üzlet van a magánegészségügyben. Már csaknem minden tizedik orvos kizárólag a magánszférában dolgozik – derült ki az IME szakmai folyóirat konferenciáján Rékassy Balázsegészségügyi-szakközgazdász kutatásából - melyről a népszava.hu tudósított. A szakember orvosokat és magánszolgáltatókat kérdezett a piac jellemzőiről, és elemezte a legnagyobb cégek publikus adatait.

Tavaly volt az első olyan év, amikor már több orvos választotta a hazai magánszektort, mint a külföldi klinikákat. Csak az orvosok valamivel több mint negyedének van csupán állami munkahelye. A nagytöbbség a fizetős szektorban vállalt munkája mellett is megtartja helyét az állami intézményben. Jellemzően a biztonságérzet miatt, illetve azért is maradnak még a közfinanszírozott szektorban, mert bizonyos a szakterületeket csak ott gyakorolhatnak. A doktorok kilenc százaléka viszont már nem dolgozik egyáltalán a közszférában. A magánellátást a kevesebb beteg, a jobb gyógyítási körülmények és a magasabb jövedelem teszi számukra vonzóvá. Míg a közszférában egyetlen óra alatt alatt több mint három beteget kell ellátnia, és ezért az intézmény 7200 forintot kap, addig a magánrendelőben ezidő alatt két páciens negyvenezer forint bevételt hoz a tulajdonosnak.

A kutató jelezte, azzal együtt is, hogy órási az elvándorlás a privátellátás felé, a szektor fejlődésének egyik akadálya éppen a szakemberhiány. Emiatt egyre jobban nőnek az orvosbérek és ennek költségét is a betegeknek kell megfizetniük.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner