Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 15. Valér nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. június 24. (vasárnap) 10:50Megcsappant a főállású orvosok száma a mentőszolgálatnál?

OMSZ: A 159 mentőorvosra vonatkozó létszámadat valójában jelenleg 342 mentőorvosi tevékenységet tartalmaz.

Négy év alatt kétszázról 159-re csökkent az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) státuszban dolgozó orvosok létszáma – derült ki azokból az adatokból, amit a 24.hu portál kérdései után a szervezet a honlapjára is feltöltött.

Az orvosok számának változására azért voltak kíváncsiak, mert a KSH adatai szerint több ezer szakember hiányzik az egészségügyből. Ugyan 2016-ban 65 320 orvos szerepelt az országos nyilvántartásban, de csak 55,5 százalékuk, 37 598-an végez orvosi tevékenységet, sokan nyugdíjasok, szülési szabadságon vannak vagy külföldre mentek. Ráadásul a szakemberek jelentős részét több kórházban vagy osztályon is foglalkoztatják, a statisztikai hivatal kutatása alapján ugyanis 37 ezer orvosra 41 541 betöltött állás jut. Így papíron rendben lehet az orvosi létszám.

A státuszok száma nem fejezi ki az orvosi munkakörben foglalkoztatott mentődolgozók állományának méretét, és annak a szükségletekkel arányos változását — válaszolta az OMSZ, megemlítve, hogy jelentős a részmunkaidőben foglalkoztatott orvosok száma. A 159 mentőorvosra vonatkozó létszámadat valójában jelenleg 342 fő rész- vagy teljes munkaidős, kivonuló, vagy adminisztratív mentőorvosi tevékenységét tartalmazza.

Mint írták: a személyi állományra vonatkozó adatokból nem lehet a mentési helyzetekre vonatkozó következtetéseket levonni, mert több orvos irányítási feladatokat vagy azokat is ellát. A lap szerette volna megtudni, hogy a kivonuló szakemberek között hány orvos van az Országos Mentőszolgálatnál. Indoklásuk szerint számos orvosuk lát el rövidebb-hosszabb időszakban adminisztratív funkciója mellett kivonulói feladatokat vagy fordítva.

Az OMSZ szerint a mentőtisztek kompetenciája az elmúlt időszakban folyamatosan bővült, így ma már mondhatjuk, hogy néhány, ritka beavatkozás kivételével (melyek továbbra is orvosi judíciumot képeznek) gyakorlatilag orvosi szintű mentőellátást képesek nyújtani. Így az emelt szintű mentőegységeiken a mentőgépkocsi-vezető és mentőápoló mellett rendszerint diplomás mentőtisztek tevékenykednek, és részesítik  a betegeket magas szintű sürgősségi ellátásban, a mentőorvosok pedig a mentési rendszer „csúcsát” képező speciális mentőegységeken (roko, MOK, mentőhelikopter) teljesítenek szolgálatot.

Arra azonban nem kaptunk választ, hogy tervezik-e az orvosi létszám emelését.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az M1 műsorában arról beszélt, hogy a nyárnak megerősített szolgálattal vágnak neki: nemcsak a vízpartokon, hanem a fesztiválokon és a sporteseményeken is fokozott jelenlétre lehet számítani.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner