Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 15. Valér nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. június 29. (péntek) 12:07Ezért egy katyvasz a magyar egészségügy

Az alapkérdés az: vajon az egészségügyi ellátás szolgálat vagy szolgáltatás?

Az egészségügy alapvető kérdéseire kellene először válaszolni, ahelyett, hogy a tűzoltással foglalkozunk. A zavar fenntartása a politikának is érdeke - olvasható a magyarnarancs.hu-n.

Sokféle kritika éri a hazai egészségügyet. A kritika egy része a lakosoktól, betegektől irányul az ellátórendszer, az egészségügyi dolgozók és az egészségügy szabályozását, finanszírozását, működtetését intéző kormány és NEAK/OEP felé. A kritikák másik része, hogy a kormány kritizálja a „saját” egészségügyi rendszerét a hálapénz miatt, a feleslegesnek mondott vizsgálatok és kezelések miatt. A szakpolitikusok általában tömörebben fogalmaznak: „minden rendben, világszínvonalú” vagy „tönkretették”.

Lassan ideje lenne lépésről-lépésre elemezni, hogy mi a bajok gyökere, majd erre alapozva lépéseket tenni egy tisztességes, mindenki számára elérhető, a lakosok egészségi állapotának megőrzésében és helyreállításában jeleskedő egészségügyi rendszer felé. Vágjunk bele!

Az alapkérdés továbbra is az: vajon az egészségügyi ellátás szolgálat vagy szolgáltatás?

Ha szolgálat, mint a papok, tanítók, bírák, katonák, rendőrök stb. szolgálata, akkor állami, akkor bértábla van, és azt kell meghatározni évente, hogy melyik (köz)szolga bértáblája hogyan viszonyul az alaptáblához. Mondjuk az orvosoknál az alapot szorozzuk meg 3,345-tel. Ez egyszerű, kiszámítható és automatikus. Nem azt nézzük, hogy mennyi pénze van a pénzügyminiszternek, hanem azt, hogy mennyit kell biztosítania az éves költségvetésben e célra.

Ha pedig szolgáltatás, akkor a munkaerő ára része a szolgáltatás költségének ugyanúgy, mint a penicillin, a géz, az ultrahang gél és a CT készülék csöve, amortizációja, no, meg az a bevételi többlet, amit a fejlesztésekre lehet fordítani. Ezeket a költségeket évente kell felmérni szakterületenként, szakmánként stb, ugyanúgy, ahogy a zöldséges is tudja, hogy mennyiért veszi és adja a gyümölcsöket, mennyi a villanyszámla és mennyi a segédúr bére.

Itt és most egyik sincs, katyvasz van.

További részletek a cikkben.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner