Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. november 20. Jolán nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. július 2. (hétfő) 12:09Éger Istvánt kérdezték az Arénában

A hálapénzt egy vágással kellene megszüntetni, és onnantól kezdve szankcionálni kellene az adót és kapót egyaránt.

A fiatal szakorvosok képzése, a szakorvossá válás folyamata csorbát szenved a paraszolvencia torzító hatása miatt. Ez a jövő orvosgenerációjának minőségi munkáját és így a betegellátás minőségét veszélyezteti - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A közvélekedés általában az, hogy a hálapénz adása biztosíték arra, hogy jobb ellátást kapunk azoknál, mint akik nem adnak. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy "ez egy téves paradigma. Számtalan olyan példa van, amikor nem fordult elő paraszolvencia és lényegesen jobb ellátást kapott az adott páciens, mint egy másik helyen az, aki tolta a borítékot".

Éger István szerint a hálapénz adása állandó egyenlőtlenséget is teremt. Ennek az ügynek a kivezetése egy össztársadalmi kampányt és egy politikai döntést igényel, ahol a hálapénzt adókat ugyanúgy meg kell szorítani, mint az azt elfogadókat.


A hálapénzt egy cezúrával, egy vágással kellene megszüntetni, és onnantól kezdve szankcionálni kellene az adót és kapót egyaránt ahhoz, hogy valóban ez érdemben kivezethető legyen. Ez az egyetlen érdemi módszer - ismertette személyes véleményét Éger István.

A kamara álláspontjában is szerepel a hálapénz megszüntetése is, beleírták abba a hat pontba, amit a területi szervezetek tanácsa megfogalmazott idén májusban. "A paraszolvencia mielőbb, egyszer s mindenkorra kivezethető és szankcionálható legyen" írták, amihez megfelelő béremelést igényel a kamara.

A béremelés mértékéhez az orvosi kamarai életpálya tervszámai az irányadók, ezek a honlapon bárki számára ingyenesen elérhetők. Az elmúlt két év során a szakorvosi karban átlagosan 70%-os béremelés történt. Éger István szerint még ugyanennyi emelés lenne szükséges ahhoz, hogy a tárgyalások érdemben megkezdődhessenek.

A 2019-es költségvetésben viszont ennek nyoma sincs, és ezt 2020-ra elodázni nagyon veszélyes lenne, ezért egy nagyon intenzív és gyorsan elinduló tárgyalássorozatra lenne szükség - tette hozzá.

A teljes beszélgetés megnézhető itt

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner