Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. február 21. Elenonóra nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. július 23. (hétfő) 18:37Surján: Az egészségügy felzárkóztatása

Ha befektetünk az egészségügybe, és ezáltal egészségesebbek leszünk, akkor versenyképességünk is nő.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 180 lépés a magyar gazdaság fenntartható felzárkózásáért című anyagának egészségügyi fejezete is van. Elvben persze egy ilyen javaslatcsomag előrelépés is lehet. Az egészségügyet nem szabad az államháztartás kiadási oldalára helyezni. Különösen Magyarországon nem, ahol a középkorú férfiak kiugróan magas halálozása jelentős munkaerő-veszteséget és így a gazdaságban versenyhátrányt okoz. Ha befektetünk az egészségügybe, és ezáltal egészségesebbek leszünk, akkor versenyképességünk is nő. Az, hogy most ezt a gondolatot a gazdasági szféra hozza elő, igen nagy segítség, mondhatni forgatónyomaték az egészségügyi kormányzatunk számára - írta a magyaridők.hu Vélemény rovatában Surján László, az Antall-kormány volt népjóléti minisztere.

Nagy jelentőségű a javaslatok 2. pontja: „Eredményességhez kötött finanszírozási módszerek alkalmazásának bővítése”, kérdés persze, hogy mit értünk eredményesség alatt. Az ágazatban évtizedek óta egyszerre van jelen a hiány és a pazarlás. Miért nem történt az elmúlt harminc évben e téren érdemi javulás? A módszer, amit javaslok, kockázatos, de az említett erős szakmai ellenőrzés mellett kivitelezhető.

Maradványérdekeltséget kell teremteni az alapellátásban és a szakellátásban is. Ennek részleteire nem térek ki, de amíg az orvos számára nem jelent anyagi előnyt a költséghatékonyság, addig ez a helyzet nem fog változni. A probléma nem oldható meg költségvetési megszorításokkal és egyoldalú pénzügyi ellenőrzéssel.

A javasoltak között van néhány olyan pont is, amely legalább részben már megvalósult. Ilyen a minimumfeltételek és a szakmai protokollok kérdése. Ezeket folyamatosan korszerűsíteni kell, de mit sem érnek, ha végrehajtásukat nem ellenőrzik. Jónak tartom a megelőzéssel kapcsolatos pontokat, nagy lehetőség a beteg-együttműködésen alapuló gyógyszerár-korrekció bevezetése is. Szociális szempontból hatalmas lépés volna, ha a háztartások közvetlen egészségügyi kiadásainak aránya a visegrádi országok szintje alá csökkenne az összes egészségügyi kiadáson belül. A teljes írás itt olvasható

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner