Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 2. Áron nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. augusztus 3. (péntek) 08:27Milyen lesz a jövő kórháza?

A jövő ellátórendszere nagyon sok tekintetben digitális lesz, főleg a mechanikus és adminisztratív terület.

Kihez kell majd időpontot kérni? Egy orvoshoz vagy egy digitális terapeutához? A rövid válasz erre a kérdésre, hogy jelen állás szerint, szerencsére, az orvoshoz, de a diagnózis folyamatát nagyon sok ponton fogja a digitális technika segíteni. A WEBBeteg.hu utánajárt a témának.

Dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója az Európai Egészségügyi Management Szövetség (EHMA) konferenciáján úgy fogalmazott: nem kérdés, hogy a jövő ellátórendszere nagyon sok tekintetben digitális lesz – értve ez alatt a digitális adatelemzést, a digitális diagnosztikai eszközök használatát és a papír alapú dokumentáció háttérbe szorulását.

A szakember véleménye szerint ez nem jelenti és nem jelentheti az ellátás elembertelenedését, mert az ember teljesen sosem fog kikerülni a beteggel való kapcsolat megteremtéséből, a diagnózis felállításának, és a beteg nyomon követésének folyamatából. Egyrészt amiatt, mert ezeket a gépeket, szoftvereket is az ember tanítja, másrészt, mert a különleges vagy egyedülálló eseteket nem tudják jól felismerni és elemezni ezek a szoftverek. Rengeteg időrabló, rutinszerű, mechanikus elemzést és adminisztrációt viszont rá lehet majd bízni ezekre a programokra. Egyes tanulmányok szerint a gyógyszerfelírásra fordított idő, megfelelő programok segítségével 80%-kal csökkenthető.

Ez a valóság már a küszöbön áll, még akkor is, ha a jelen Magyarország mindennapjaiban azt látjuk, hogy saját betegkartonunk papíralapú a háziorvosnál. Számtalan, működő európai példa bizonyítja, hogy ettől a valóságtól nem állunk messze.

A digitális egészségügy élen járói Európán belül a skandináv és a balti államok. Norvégiából érkezett szakember mutatta be például azt az ellátási modellt, amit krónikus légzőszervi betegek gondozására, követésére, kezelésére fejlesztettek ki. A modell lényegében abból áll, hogy a betegnél lévő digitális eszközről érkező adatok és a beteggel való digitális kommunikáció alapján követi nyomon az orvos a beteg állapotát és küld értesítéseket a gyógyszerelést illetően akár úgy is, hogy nem találkozik személyesen a betegével, aki olyan távoli területen él, ahova szakorvos csak ritkán juthat el.

További részletek a weboldalon.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner