Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 2. Áron nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. augusztus 23. (csütörtök) 12:33Kritikus a fogászati helyzet több mint 200 magyar településen

Bács-Kiskun megyében, Békés megyében és a fővárosban a legsúlyosabb a helyzet.

Ma Magyarországon csaknem 2800 közfinanszírozott fogorvosi praxisból 248 tartósan betöltetlen. Az már csak hab a tortán, hogy van olyan körzet, ahol 2003 óta nincs fogorvos. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs, aki ellátná a betegeket. Csakhogy sokaknak órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz szeretnének menni, mert a lakóhelyükön nincs szakember, és a helyettesítő orvos egy másik településen rendel. Ráadásul a várakozási idő is nagyon hosszú - olvasható a penzcentrum.hu-n.

Magyarországon a csaknem 2800 közfinanszírozott praxisból 248 tartósan betöltetlen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának legfrissebb adatai szerint. Ez persze nem azt jelenti, hogy ahol nincs fogorvos, ott a betegeket nem látják el. Helyettesítéssel oldják meg a problémát, viszont ez sok esetben azt jelenti, hogy az embereknek órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz akarnak menni.

A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyből például Győrbe kell utaznia annak, aki a körzeti fogorvoshoz szeretne menni. Csakhogy az út a Google szerint tömegközlekedéssel nagyjából 1 óra, vagyis oda-vissza 2 óra megy el csak utazgatással. A Nógrád megyei Lucfalváról Salgótarjánba kell mennie annak, aki nem szeretne magánorvosnak fizetni az ellátásért. Akinek nincs kocsija és jobb híján a tömegközlekedést választja, annak csaknem 1 órát kell utaznia a rendelőig, és ugyanennyit vissza. Vagyis egy fogorvosi ellátásért akár 2 órát kell utaznia a Lucfalván élőknek.

...

Ha megnézzük, hol a legsúlyosabb a helyzet, láthatjuk, hogy Bács-Kiskun megyében 28 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van, Békés megyében pedig 21. A fővárosban sem túl jó a helyzet: Budapesten jelenleg 36 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis keresi gazdáját.

A letelepedési támogatás sem elég csábító

Az, hogy tavaly március óta a fogorvosok is pályázhatnak a háziorvosok számára évek óta elérhető letelepedési támogatásra, valamelyest segít. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma így ugyanis stagnál, de legalább nem növekszik - mondta a Pénzcentrum megkeresésére Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Évente átlagosan 250 fogorvos végez Magyarországon, a külföldiekkel együtt. Nagyjából 180-190 magyar fogorvos szerez diplomát az egyetemen, és a fogorvosi diploma megszerzése után minden fogorvos önállóan dolgozhat, akár rendelőt is nyithat.

A letelepedési támogatás mégsem elég csábító a fiatalok számára. 2018-ban összesen 1 250 000 000 forint áll rendelkezésre. A maximálisan elnyerhető összeg 20 millió forint, ezt azok kaphatják meg, akik legalább 60 hónapja betöltetlen praxist vennének át, és vállalják, hogy az adott fogorvosi szolgálatban legalább 6 éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végez az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerinti működési formában, de minden esetben személyes közreműködésével.

Nem elég motiváló a fogorvosok számára a letelepedési támogatás, hiszen egy rendelő berendezése önmagában több millió forintos kiadást jelent - mondta Hermann Péter. Még ha ez biztosítva is van, akkor is olyan kevés a praxis havi állami finanszírozása, hogy sokan úgy gondolják, nem éri meg tartósan betöltetlen praxist vállalni. Hiszen ez esetben havonta nagyjából 900 ezres bevétellel számolhatnak, viszont ebből a pénzből kell fizetniük a saját és az asszisztens bérét, az anyagköltséget és a rezsiköltséget is.

Ez már az idén megítélt 130 ezres rezsitámogatással együtt ennyi. Viszont azt is látni kell, hogy a fogorvosi alapellátás és a szakellátás a háziorvosi ellátáshoz képest nagyon le van maradva, ez továbbra is igaz, hiszen ott négy részletben már 520 ezer forint plusz támogatásnál tartanak - mondta Hermann Péter.  Az alulfinanszírozás miatt tavaly ősszel közel 700 közfinanszírozott praxisban dolgozó fogorvos sztrájkolt, mert elegük lett abból, hogy kevesebb pénzt kapnak ellátásra, mint amiből a praxisuk egyáltalán fenntartható. Jól mutatja, milyen a helyzet, hogy miközben egy magán és egy közfinanszírozott praxisban is ugyanúgy, ugyanabból dolgoznak, a magánrendelőkben egy tömésért 10-20 ezer forintot is elkérnek.

Állami ellátás esetén egyébként a körzeti fogorvosnál 18 éves kor alatt és 62 éves kor felett minden kezelés orvosi díja térítésmentes, a 18-62 év közötti pácienseknek pedig csak a fogpótlásért kell fizetniük, ám a fogmegtartó beavatkozások, mint a tömés, a gyökértömés, a fogkő-eltávolítás térítésmentes.

Arra a kérdésre, mégis mennyi támogatás kéne ahhoz, hogy a fogorvosoknak megérje egészségbiztosítás keretében működő praxist működtetni, azt mondta, 1 700 000 forinttal már nem lenne gond.

A WHO ajánlása szerint egyébként 2000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia, amit teljesítünk is, ám ebbe a magánrendelések is beletartoznak. Ha azokat nem nézzük, akkor viszont azt találjuk, hogy az észak-kelet magyarországi megyékben akár 3000 betegre jut egy fogorvos, de van, ahol ennél is rosszabb a helyzet, és egy körzetbe akár 4000 beteg is tartozik - mondta Hermann Péter.

További részletek a weboldalon.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner