Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 2. Áron nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. szeptember 11. (kedd) 18:52Titok, honnan került hat drága eszköz a Honvédkórházba

Ha volt pénz a sürgősségin a béremelésre, akkor eddig miért nem történt meg? 

Mély hallgatásba burkolózott minden illetékes, amikor arról kérdezte őket a 24.hu, hogy honnan teremtettek elő hirtelen forrásokat a Honvédkórház számára. Sem a kórház sajtóosztálya, sem a fenntartó Honvédelmi Minisztérium, sem az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma nem volt hajlandó két viszonylag egyszerű kérdésre válaszolni:

·         Honnan kerítettek két lélegeztetőgépet és négy betegőrző monitort a kórháznak?

·         Milyen forrásból emelték meg jelentősen a Honvéd dolgozóinak a bérét?

Abban egyetértettek forrásaik, hogy ilyen rövid idő alatt képtelenség beszerezni új gépeket. És azt is nehezen hinnék el, hogy egy raktár polcán porosodtak volna a nem használt lélegeztetőgépek. Abból pedig hír lett volna, ha egy másik kórházból szállítják el a gépeket. Így kész rejtély, honnan került elő a hat drága eszköz.

A béremelés kérdése már egy fokkal egyszerűbb, de egyelőre itt is csak kérdőjelek vannak. Az intézmény vezetése azt ígérte, szeptember elsejétől a vezető sürgősségi szakorvosoknak az eddigi 5000 forintos óradíját 13 ezerre, a szakorvosok 4000 forintos óradíját tízezerre emelik. Az is elhangzott, hogy a nővérek túlmunkájának kifizetése is megtörténik. Az csak fontos részletkérdés, hogy honnan lett pénz: más kórházaktól, osztályoktól vontak el forrásokat a Honvéd javára, vagy plusz pénzt adott a kormány más terület rovására? A nagy kérdés viszont az, hogy ha volt pénz béremelésre, akkor eddig miért nem történt meg?

Az egyik racionális válasz, hogy a sürgősségit vezető Zacher Gábort akarták felülről nehéz helyzetbe hozni. Annyi biztosan kijelenthető, hogy segíteni nem akartak neki minisztériumi oldalról, mert hiába írt kétségbeesett levelet, új gépek és béremelés is csak azután lett hirtelen, hogy lemondott. Ráadásul a Honvédelmi Minisztérium még egy hete is tagadott: azt állították, problémamentes a Honvédben a túlmunka kifizetése, nincs semmi gond a kórházban. De mint látjuk, Zacher távozása után rögtön mentőcsomagot kapott a Honvéd, és a sürgősségi osztály új vezetője, Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat korábbi főigazgatója.

További részletek a cikkben. 

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner