Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. február 17. Donát nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. október 12. (péntek) 08:15Kórházi fertőzésekről kérdezték a kormányt

Továbbra is a Kúria döntésétől függ, mikor hozhatják nyilvánosságra a kórházi fertőzések statisztikáit - állítja a szaktárca.

2013 szeptembere óta nem publikálják, hogy hányan vesztették életüket kórházi fertőzések következtében. A Társaság a Szabadságjogokért korábban közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához a 2015-ös és 2016-os adatokért, ám a tárca megtagadta ezek kiadását, így a szervezet pert indított. Első fokon a bíróság a minisztérumnak adott igazat, másodfokon azonban az ítélőtábla úgy döntött, hogy a tárcának ki kell adnia, hogy melyik kórházban hány fertőzés történt. A minisztérium ekkor a Kúriához fordult az ítélet felülvizsgálatát kérve, az adatok azonban továbbra sem kerültek nyilvánosságra, írja az infostart.hu.

Hétfőn az Országgyűlésben a szocialista Korózs Lajos már a 2017-es adatok hiányát rótta fel a kormány képviselőjének. „2017-ben hányan fertőződtek meg kórházi fertőzésben?” – tette fel a kérdést a képviselő, követelve, hogy mondják meg, hányan haltak meg emiatt, és mikor lesznek nyilvánosak az adatok. „A bíróság most már kötelezte önöket az adatok nyilvánosságra hozatalára” – emlékeztette a kormányt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára aláhúzta, hogy a Kúria döntése megszületéséig felfüggesztette az adatok kiadására kötelező bírósági döntés végrehajtását. Hozzátette: bár a személyes adatokat kitakarnák, az intézmény neve, a tünetek, időpontok és a betegút dokumentálása miatt a betegek azonosíthatóvá válnának.

„A Kúria is osztotta ezt az aggodalmunkat, éppen ezért döntött úgy a felülvizsgálati kérelem megvizsgálásának nulladik szakaszában, hogy elrendelte a végrehajtás felfüggesztését” – emelte ki.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner