Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 31. Árpád nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. október 20. (szombat) 18:20Gyökeres változtatások jöhetnek az egészségügyben

A Kórházszövetség elnöke szerint nem egyeztettek még velük, csak akkor kívánják kommentálni az átalakítást, ha látták a tervezetet.

Gyökeresen átalakítaná az egészségügyi ellátást Kásler Miklós (68): a köz- és a magánszolgáltatások radikális szétválasztására készül az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője, aki száműzne minden fizetős lehetőséget a kórházakból - legalábbis ez olvasható ki a Népszava szerint egy, a birtokukba került jogszabály-tervezetből, amely állítólag Orbán Viktor (55) kormányfő kérésére született meg - írja a blikk.hu.

Ez azt jelenti, hogy megszűnik minden költségtérítéses szolgáltatás a szakintézményekben, például a VIP elhelyezése, és a jövőben nem kaphat majd a beteg külön ételt pénzért cserébe. Az Uzsoki kórházban például jelenleg 15 ezer naponta egy privát kórterem, de ezeken túl a pár száz forintos leletmásolásnak is búcsút inthetünk. Egy átlagos intézmény a bevételei 5–10%-át bukhatja, de van, ahol ez 25%. 

...

Próbát tettünk és érdeklődtünk kórházakban, szakrendelőkben, hogy megtudjuk, melyik vizsgálatra mennyit kellene várnunk, ha az ingyenes és, ha a fizetős lehetőséget választjuk. Az egyik fővárosi kórházban szemvizsgálatra jelentkezve öt hét múlva tudtak volna fogadni, a fizetős részlegen azonban már csak másfél hét lett volna a várakozási idő. Igaz, ez 12500 forintba fájt volna. Egy másik budapesti intézményben vérvételre jelentkeztünk: ott azt mondták, az ingyenes sorban hosszú órás a várakozás, de a fizetős szolgáltatással sem járunk jobban, mert oda is rengeteg a jelentkező. Röntgenre, egy harmadik klinikán pénzért sem volt külön időpont, ám, ha 5900 forintért fél nappal korábban hozzájutottunk a leletünkhöz.

Svébis Mihály, a Kórházszövetség elnöke szerint nem egyeztettek még velük, csak akkor kívánják kommentálni az átalakítást, ha látták a tervezetet.

Az EMMI, a Blikknek eljuttatott álláspontja világos: a fizetős egészségügyi szolgáltatásoknak a magánkórházakban van a helye. Mi nem több szintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodunk, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen – válaszolta kérdésünkre a humántárca.

További részletek a cikkben.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner