Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 4. Izidor nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. október 21. (vasárnap) 18:20Székely-ügy: morális válságban az orvostársadalom?

Vannak, akik szerint Székely és volt felettese a "betegek felhasználásával igyekeztek egy vitát rendezni és ez az, ami etikátlan".

Szívdobbanás. Az ember első és utolsó élménye. A szerencsésebbeknek körülbelül kétmilliárd jut belőle az életben. A szív azonban hiába testünk legjobban védett szerve a bordáink ölelésében, szokásainkkal halálos veszélyben tartjuk - hangzott el az ATV Heti Napló riportjában.

Magyarországon a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Talán ezért is számítanak az egészségügyi ellátás arisztokráciájának a szívsebészek és talán éppen a közelmúltban lezajlott elképesztő perpatvar, Székely László szívsebész főorvos kirúgása és betegének halála mutatja legjobban, hogy Magyarországon az egyik legsúlyosabb beteg maga az egészségügy.

...

Magyarországon a magánegészségügy és az állami egészségügynek az együttműködése abszolút rosszul van szabályozva. Nem lehet legálisan pénzt kérni a többlet szolgáltatásokért a betegtől, hiszen minden jár, de miután minden jár, de nem nagyon jut, ezért a beteg ezt megpróbálja illegálisan saját zsebre magánúton, számla nélkül megvenni. Nagyon fontos, életmentő műtéteknél, országos intézetben még mindig kockásfüzetben főorvos úr saját zsebében vannak vezetve a várólisták. Ahelyett, hogy tisztességgel, nyilvánosan történne mindez

Amíg ez így marad, addig a betegek igenis pénzt jelentenek, a szívsebészet pedig maga a gyémántbánya, ahogy egyik forrásunk fogalmazott. A harc sokszor rajtuk, de nem értük folyik.

És hogyan ítéli meg a szakma ezt a példátlan pozícióharcot? Lénárd Rita belgyógyász, az 1001 orvos a hálapénz nevű mozgalom egyik alapítója szerint Székely és volt felettese „a betegek felhasználásával igyekeztek egy vitát rendezni és ez az, ami etikátlan”.

A doktornő szerint az eset nem a jó és a gonosz harca: „Szakmai szabályokat nem lehet áthágni. Vannak protokollok, vannak szakmai szabályok, van dokumentációs fegyelem. A működést folyamatosan ellenőrizni kell még egy országos intézményben is.” Lénárd Rita a legfelháborítóbbnak azt tartja, hogy egyik oldal sem riadt vissza attól, hogy betegek kórtörténetének részleteit ossza meg a nagy nyilvánossággal.

„Ha sorba vesszük az eseményeket, az történt, hogy nyilvánosságra került egy ismert szívsebész elbocsájtása. Erre a közösségi média aktívan reagált és ahelyett, hogy az intézmény egy nyilatkozatot kiadott volna, hogy vizsgálódnak az ügyben és eddig jutottak eredményre és türelmet kérnek, ehelyett az intézmény a saját honlapjára egy név nélküli, de jól beazonosítható módon ennek a szívsebésznek az esetét, amiről szó van. Ezek után a szívsebész a nyilvános médiumban hozzáférhetővé tette három beteg konkrét egészségügyi státuszát és esetét. Ezek után az intézmény már nevesítve szakmai hibával vádolta az orvost, mire az orvos egy szakmai társaság elnök minőségében  alkalmatlannak, inkomptenesnek minősítette az intézet vezetőjét. Mélységesen felháborít, hogy nyilvános fórumokat felhasználva marakodnak” – tette hozzá az orvos, aki szerint az ügy jól példázza, mennyi szennyes van a háttérben az egészségügy működésében, az orvostársadalom pedig morális válságban van.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner