Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 2. Áron nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. október 31. (szerda) 18:1119 településen 14 éve nincs állandó háziorvos

Az ÁEEK októberi adatai szerint 332 háziorvosi praxis tartósan betöltetlen, és 245 fogorvos is hiányzik.

Három megyében már krónikus a háziorvoshiány, ráadásul sokan azok közül, akik túlterhelve, a hiányzókat helyettesítve is állják a sarat, lassan nyugdíjba mennek. A családorvosok hiánya most még “csak” 400 ezer ember problémája, de akár 7 éven belül már 4,6 millióé lehet - írja a zoom.hu.

Egyre többen vannak az országban azok, akik receptírásért, táppénzre vételért, vagy egy-egy akut rosszullét miatt 10-20 kilométert is utaznak a lakóhelyükről, mert nincs állandó háziorvosuk, intéznivalójukat, egészségügyi problémájukat pedig nem tudják a helyettesítő orvos érkezéséhez igazítani. Egyre kevesebb a családorvos az országban, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) friss, októberi adatai szerint most éppen 332 háziorvosi praxis tartósan betöltetlen, valamint további 245 fogorvos is hiányzik az országban.

...

A háziorvoshiány az ország mintegy 300 települését vagy fővárosi kerületét érinti, ami a mintegy 3200 önkormányzatnak csaknem a tizede. A számok alapján mintegy 400 ezer embernek jelenleg nincs állandó háziorvosa Magyarországon, és sok helyütt ez már olyan régi probléma, hogy egy generáció ilyen körülmények között nőtt fel. A “rekorder” településeken már 14 éve folyamatosan – 2004. október 1-e óta – betöltetlen a praxis, így csaknem másfél évtizede helyettesítéssel megoldott a rendelés.

...

A háziorvosok száma csaknem 20 éve csökken, különösen a kisebb településeken dolgozó orvosok fogynak, de az utóbbi években kezdett riasztó méreteket ölteni. Csak az elmúlt két évben 20 százalékkal nőtt a betöltetlen praxisok száma:

Az egészségügyi kormányzat, látva a romló tendenciákat, már évekkel ezelőtt elindította a praxisok feltöltését célzó programját, méghozzá pluszpénz ígéretével. A kormány praxisonként akár tízmillió forintos letelepedési, valamint praxisvásárlási támogatást is nyújtott, ám – érdeklődés hiányában – sem 2015-ben, sem 2016-ban nem tudták felhasználni az évi 750 millió forintos keretösszeget. Mivel ez nem bizonyult elégnek, 2017-ben a letelepedési támogatást a korábbi összeg duplájára emelték. Azóta is ezek az összegek érvényesek: ha például a nyertes olyan, tartósan betöltetlen praxist vállal, ahol 12 hónapnál régebben nincs állandó háziorvos, 12 millió forintot kap, 24 hónapja betöltetlen praxisnál az összeg 14 millió, a 36 hónapja üres körzetnél 16, míg a 60 hónapja üres praxis esetében 20 millió forint jár annak a nyertes pályázónak, aki vállalja az állandó munkát. Praxisvásárlásra 4 millió forint nyerhető.

Tavaly ősszel több mint egymilliárd forinttal meg is emelte a kormány a praxisprogram keretét, így már összesen 2,34 milliárd forintot különítettek el a célra. A tavaly kiírt – októberi beadású – pályázatok már sikeresebbek voltak a korábbiaknál. Az idén februárban közölt adatok szerint ez volt a legsikeresebb pályázat, mivel minden korábbinál több praxist sikerült betölteni: 152-en nyertek, és végül 148 támogatási szerződést meg is kötöttek. Csakhogy ennek több mint harmada (59) praxisvásárlási támogatás volt, további 37 fogorvosi praxis betöltésére szólt, és csupán az összes harmada, 52 volt az olyan támogatási szerződés, mellyel legalább egy éve üresen álló háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni. (Idén is kiírták a pályázatot, október 15-e volt a beadási határidő.)

Látható, hogy bár idén februártól újabb 130 ezer forinttal emelték meg a praxisok havi állami finanszírozását, ez és a fent részletezett praxistámogatás is kevés a betöltetlen helyek érdemi felöltésére – legfeljebb a tendencia lassítható. Tény, hogy még e támogatásokkal együtt sem igazán vonzó egy fiatal orvosnak a háziorvosi praxis. Miért is lenne, ha ugyanennyit, vagy akár többet kereshet havonta valamelyik kórházban még rezidensként is, onnan pedig a ranglétrán és a fizetési besorolásban is előre tud lépni, míg háziorvosként mindkét téren korlátozottak a lehetőségei, nem beszélve egy külföldi egészségügyi állásról, ahol ezeknek az összegeknek a többszörösét megkeresheti. Nem csoda, ha a 35 év alatti családorvosok alig vannak félezren.

...

Szakmai becslések szerint évi 200 új háziorvos munkába állására lenne szükség, de az évi ezer végzős orvosnak csak a tizede választja ezt a hivatást. Így a már most is jobbára középkorú vagy idős háziorvos-generáció tovább öregszik. Az átlagéletkor most is 57 év, a 60 év feletti háziorvosok aránya pedig meghaladja a 40 százalékot, ráadásul egyes doktorok még 80 évesen, vagy idősebben is dolgoznak. Az elöregedés és a háziorvosi pálya népszerűtlensége, az utánpótlás hiánya miatt pedig a helyzet egészen drámaivá válhat – hamarabb, mint gondolnánk. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy 2015-ös munkaanyagának prognózisa szerint 2025-re a jelenlegi felére csökkenhet a háziorvosok száma – emiatt 4,65 millió ember maradhat állandó ellátás nélkül.

További részletek a cikkben.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner