Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 31. Árpád nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. november 13. (kedd) 18:01Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az egyházi kórházak

Az egyházi kórházak felosztották egymás között a betegellátási területeket. megosztják  erőforrásaikat, szakembereiket is.

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői kedden Budapesten. A dokumentum szövege szerint az intézmények célja, hogy közös erőfeszítéssel dolgozzanak, részt vegyenek a "magyar egészségügy fejlesztésében" és közösen hozzanak létre egyházi alapon nyugvó nővérképzést. 

Az együttműködésben részt vesznek a készülő evangélikus és görögkatolikus kórházak fenntartói is.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elmondta: a négy kórház évek óta segíti egymást, 2018 óta azonban az Egyházi Kórházak Egyesületének létrehozásával hivatalos, jogi formát öltött együttműködésük. 

Megjegyezte: Magyarországon példaértékű az egyházak közötti együttműködés.

Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője szerint az egyházi kórházak nemcsak közfeladatot látnak el, hanem küldetésük, "Isten előtt a másik emberért vállalt felelősségük" a betegek gyógyítása, a másik ember gondjainak átvállalása.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója, az Egyházi Kórházak Egyesülésének elnöke elmondta: az egyházi kórházak felosztották egymás között a betegellátási területeket. A szülészet és a gyermekgyógyászat a Bethesda Gyermekkórházban működik, a felnőtteket ellátó általános nagy kórház a budai Irgalmasrendi Kórház, a kardiovaszkuláris betegségek kezelését és a betegek rehabilitációját a Szent Ferenc-kórház végzi, az idősek, haldoklók ellátását pedig a Mazsihisz Szeretetkórház vállalja.

A készülő evangélikus kórház a krónikus betegek ellátását és rehabilitálást végzi majd, a görögkatolikus egyház kórháza pedig vidéki nagy kórházként működik majd.

Elmondta azt is: a kórházak megosztják egymás között nemcsak feladataikat, de erőforrásaikat, szakembereiket is. Hozzátette: egyenlőre hiányzó terület az egyházi ellátásban a neurológia és a felnőtt pszichiátria. 

Kozma Imre ehhez hozzátette: a 20 század elejéig, a Lipótmező megalapításáig Magyarországon a betegápoló irgalmasrend látta el a pszichiátriai betegeket, ezért a rend a jövőben szeretne újra jelen lenni az egészségügynek ezen a területén is. 

Toldy-Schedel Emil közös feladatként említette továbbá, hogy részt vegyenek a határon túli magyarok egészségügyi ellátásában.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt: az egészséges Budapest programmal "szoros szinkronban" a következő években jelentősen bővülnek majd az egyházi kórházak. Felidézte: az elmúlt évtizedekben sokszor "hisztérikus kampányok kísérték" egy-egy egyházi kórház meg-, illetve újraalakulását. E kórházak munkája azonban mára sokkal békésebb vágányokra terelte a róluk szóló beszédet. Hozzátette: a jövőben is számítanak a társadalom támogatására.

    Kitért arra: az egyházi kórházak nemcsak minőség szolgáltatást nyújtanak, hanem más szemléletet is képviselnek. A közbeszédben nem ismert caritas vagy diakónia szavak "a szeretetből fakadó önzetlen szolgálatot jelentik". Ezt a hozzáadott értéket pedig a betegek igényelik és értékelik.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner