Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. február 21. Elenonóra nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2018. december 31. (hétfő) 16:58Surányi megoldást kínál a béremelés fedezetére

Egy százalékos adóemeléssel növelhetnék minden pedagógus és egészségügyi dolgozó bérét.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Surányi György nem ért egyet azzal, hogy 9 százalék legyen a személyi jövedelmi adó, mert szerinte az egykulcsos adó önmagában káros. Surányi György arról is szólt, hogy bár a verseny híve a munkaerőpiacon is, nem ért egyet a munka törvénykönyvének módosításával, olvasható az ATV portálján

„Kétségtelen tény, hogy az elmúlt két évben a gazdaság növekedése tekintélyes. Ebben az évben valószínűleg közelebb lesz az 5 százalékhoz, mint a 4,5-hez. Ezzel a régión belül egy jó átlagos teljesítményt nyújt a magyar gazdaság.” Ugyanakkor azt is látni, hogy a magyar társadalom életszínvonalán van mit behozni. Hozzátette: azt is figyelembe kell venni, hogy az eredmények úgy jönnek ki, hogy 2010 és 2018 között a magyar gazdaság átlagos éves növekedésüteme alig haladja meg a 2 százalékot, tehát átlagosan a növekedésünk a régión belül a közepesnél valamivel gyengébb, az elmúlt évben, és ebben az évben viszont jobb.

Mint mondta, a külső adottságok kedvezően befolyásolják a teljesítményünket, ilyen például az Európai Uniótól kapott kiemelkedően magas támogatás, ez évente a magyar össztermék 4-4,5 százalékát éri el.

A bérek kapcsán megjegyezte, hogy ha Magyarország egykulcsos adót működtet, akkor soha nem lesz pénz arra, hogy az állami túlsúlyú egészségügyben és oktatásban tisztességes béreket tudjanak adni. Az az 1 százalék, amivel csökkentették a személyi jövedelmi adót teljesen célszerűtlen, ezzel szemben, ha 1 százalékkal növelték volna azt, akkor 50 százalékkal lehetne emelni az összes pedagógus, vagy egészségügyi dolgozó bérét.

Mélységesen nem ért egyet azzal, hogy 9 százalék legyen a személyi jövedelmi adó, mert minden ilyen irányba tett lépés a jövedelem differenciálódás további növekedését eredményezi. Úgy véli, az egykulcsos adó önmagában káros, nem csak a szociális hatásai miatt, hanem a gazdaság növekedése okán is.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner