Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 5. Vilma nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. január 18. (péntek) 13:21Egyre több a fogorvosjelölt a szakképzésben

Növekszik az itthon vagy külföldön szerzett, illetve a Magyarországon honosított szakorvosi diplomák száma.

Míg 2013-ban száztizenhét, addig tavaly hatvanhárom fogorvos igényelt az egészségügyi szakképesítés külföldi elismeréséhez szükséges hatósági bizonyítványt a kórházfenntartó adatai szerint. Kiderült az is, hogy tíz százalékkal emelkedett az ÁEEK alapnyilvántartásában szereplő fogorvosok száma, írja a magyarhirlap.hu.

Egyre több fogorvosjelölt lép be a szakképzési rendszerbe, 2014 és 2017 között a nyilvántartások alapján összesen száznyolcvanegy hallgató – derült ki az Országgyű­lés honlapján megjelent írásbeli válaszból. Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára kifejtette, az államilag támogatott fogorvosi helyek két nagy csoportra bonthatók: egyrészt az egyetemi oktatói utánpótlás biztosítására szolgáló, másrészt tavaly óta a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok ellátását szolgáló támogatott fogorvosi helyekre.

A válaszból kiderült az is, növekedés tapasztalható az itthon, külföldön vagy a Magyarországon honosított fogorvosi diplomák számát illetően. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint 2014-ben az alapnyilvántartásban 8754 fogorvos szerepelt, ami 2017-re 9780 főre, vagyis tíz százalékkal emelkedett. Az ÁEEK adataiból az is kiderült, hogy érzékelhetően csökkent az egészségügyi szakképesítés külföldön történő elismeréséhez szolgáló hatósági bizonyítványt első alkalommal igénylő fogorvosok száma az elmúlt években. Míg 2013-ban száztizenheten, addig tavaly hatvanhárman igényeltek ilyen dokumentumot.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner