Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 31. Árpád nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. január 22. (kedd) 20:51Majd másfélezer településen nincs gyógyszertár

Az igazi nehézséget a pár száz fős települések jelentik, az ezer főnél nagyobbakban már  elérhető valamilyen patikai szolgáltatás.

Miként férnek hozzá a gyógyszerhez azok, akik olyan falvakban laknak, ahol  nincs gyorsan elérhető gyógyszertár, miként súlyosbodhat a probléma, ha az idősebb patikusok is kiöregszenek, ahogyan a háziorvosok, s kérdezünk fiatal gyógyszerészeket arról, hogyan tervezik karrierjüket, erre keres választ a 24.hu körképe. Több mint 3000 gyógyszertárat és 1486 patika nélküli települést azonosítottak, miután az összes elérhető adatbázist összesítették. 

Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét arra kérték, hogy értékelje a jelenlegi struktúrát. A vezető elöljáróban elmondta: "A jelenlegi magyar helyet Európában jónak számít. Van, ahol sokkal több gyógyszertár van, ám akadnak helyek, ahol szinte nincsenek is patikák." 

Az igazi nehézséget a pár száz fős települések jelentik, az ezer főnél nagyobb falvakban már jellemzően elérhető valamilyen gyógyszertári szolgáltatás. Első ránézésre azt látjuk, hogy az Eurostat adatai alapján az Európai Unió legszegényebb területei közé tartozó Észak-Magyarországon Borsod és Nógrád megyében is sok a patika nélküli helység.

Hankónak felvetették, hogy talán a mobilgyógyszertárak megoldást jelenthetnek, de szerinte lehet, hogy bizonyos problémákat ezzel megoldunk, ám nagyobbakat generálhatunk, mert az eleve támogatásra szoruló kisforgalmú és a fiókgyógyszertárak szűnhetnek majd meg, mivel éppen az a bevétel hiányzik majd a fenntartáshoz, amelyet a mobilpatikák képesek elvinni. Márpedig, ha bezárnak a gyógyszertárak, eltűnnek a gyógyszerészek, és az iskola, a háziorvos, a jegyző, a vonat mellett a patikus is elmegy, akkor nem sok minden marad.

Hankó szerint az biztos, hogy sok új gyógyszertár már nem nagyon lesz, a cél a rendszer fenntartása. Ehhez azonban szerinte nem elég a szakpolitikai segítség, komplex vidékfejlesztési stratégia hozhat változást.

"Ahhoz, hogy fenntarthassuk a közszolgáltatások színvonalát vidéken, komplex megoldásra van szükség. Nemcsak a most működő kisforgalmú vidéki gyógyszertárak fenntartásához szükséges forrásokat kell biztosítani, hanem elő kell segíteni, hogy ezeknek az átvételéhez szükséges források a fiatalok rendelkezésére álljanak és a működtetésük a fiatalabb gyógyszerészeknek is perspektívát jelentsen. Hogy egy fiatal patikus például Miskolc vagy Debrecen környéki falvakban gyógyszertárat nyisson, biztosítani kell, hogy a gyermekeinek a megfelelő színvonalú oktatási, sportolási lehetőségei legalább a közelben meglegyenek, mert ezt akarja megadni gyermekének, pezsgő kulturális életnek kell lennie, mert ezt akarja megadni családjának, jó közlekedési rendszer kell, hogy hamar eljuthasson munkahelyéről otthonába. Nagyon nagy kihívás, de nincs más esélyünk" - mondta a kamara elnöke.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner