Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 4. Izidor nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. február 19. (kedd) 16:34Ennyi pénzzel tartoznak a magyar kórházak

A legfrissebb államkincstári adatok szerint januárban 2,7 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány.

Az új év első hónapja nem változtatott a kórházak adósságtermelési szokásain, épphogy csak egy picit kevesebb az átlagosnál a havi növekedés mértéke. A legfrissebb államkincstári adatok szerint januárban 2,7 milliárd forinttal nőtt az állomány, így a konszolidáció után, 2019 januárjának végén már mintegy 18 milliárd forinttal tartoztak a magyar fekvőbeteg-ellátó intézmények - írta a napi.hu.

Az adóslistát toronymagasan a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház vezeti a január végi csaknem 2 milliárd forinttal, amiből 734 millió 60 napon túli tartozás. Valójában nincs ebben semmi meglepő, miután a konszolidációs támogatás elosztásánál minden bizonnyal nem a régi számlák kiegyenlítése volt a legfőbb szempont. Míg ugyanis a tavalyi év végére több mint 3,5 milliárdot - amelyből 2,6 milliárd 60 napnál régebbi - felhalmozó Péterfy közel 2,2 milliárdot kapott adósságrendezésre, addig a tartozással nem rendelkező Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházat például 1,7 milliárddal támogatták.

Jó hír ugyanakkor, hogy voltak olyan nagy adósok, akiknek a régi tartozásait azért sikerült lenullázni. A Honvédkórház például január végére 1 milliárddal tartozott beszállítóinak, de nincs két hónapnál régebben görgetett számlája. Sőt, némi januári plusztámogatásra utal, hogy a konszolidáció utáni 1,4 milliárdos maradék tartozása az év első hónapjában közel 400 millió forinttal tovább csökkenhetett.

A friss számok újra és újra bizonyítják, nem a kórházi gazdálkodásban, hanem a finanszírozás mértékben érdemes keresni az adósságtermelődés okait, az egészségbiztosítási alap nominális növelése továbbra sem, vagy csak nagyon szűkösen fedezi a kórházak tényleges működési költségeit. A teljes cikk itt olvasható

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner