Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 31. Árpád nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. február 22. (péntek) 16:37Nincs ellátatlan terület az alapellátás szintjén

Fontos egészségpolitikai cél, hogy az érsebészet magas technikai tudású gépekkel centralizálódjon.

A Demokratikus Koalíció összeszámolta, hogy mennyi háziorvos hiányzik a rendszerből. Szerintük 422 üres hely van, emellett 255 fogorvosi praxis is. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte: a betöltetlen háziorvosi praxisokban több olyan kicsi önkormányzat van, amely nem is akarta önálló háziorvossal betölteni a praxisát és most sem így tölti be. Horváth Ildikó hozzátette: ezek a praxisok helyettesítéssel töltődnek be és most is ellátják őket.

Az államtitkár elmondta: a helyettesítési megoldásoknak nem örülnek, keresnek más megoldásokat és nagyon aktívan dolgoznak azért, hogy legyen minél több háziorvos a rendszerben. Célzottan tesznek azért, hogy több pénz legyen az alapellátásban és olyan döntések szülessenek, melyek segítik a fiatal orvosokat elköteleződni a háziorvosi szakma iránt. 

Horváth Ildikó kifejtette: a cél, hogy jó háziorvosokat képezzenek az egyetemek és olyan gyakorlati tudással menjenek ki a diploma megszerzése után a fiatal orvosok a munkaerőpiacra, amely alkalmassá teszik őket arra, hogy korán elköteleződhessenek háziorvosnak. Hozzátette: látszik, hogy megfiatalodik a háziorvosi generáció. Sokkal fiatalabb átlagéletkorúak, 42 évesek azok, akik kimentek háziorvosi praxisokba. 

A napokban több hír is szólt arról, hogy a Péterfy Kórház érsebészetén nem tudnak ügyeletet ellátni, mert annyira kevés az orvos. Ezzel kapcsolatban Horváth Ildikó úgy fogalmazott: van egy fontos fejlesztési folyamat. Fontos egészségpolitikai cél, hogy az érsebészet magas technikai tudású gépekkel centralizálódjon és nagy centrumokban erősödjön tovább. Ennek érdekében elindult a Szent Imre Kórháznak és a Gottsegen Kardiológiai Intézetnek is az érsebészete - emelte ki. 

Teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner