Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. február 17. Donát nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. február 27. (szerda) 12:29Érsebészet: béremelés vagy centralizáció?

Az államtitkár a megoldást az centralizálásában látja, a Magyar Orvosi Kamara inkább béremelést sürget.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke, Szeberin Zoltán szerint nagyon kevés az az érsebész szakorvos, aki ténylegesen a sürgős és veszélyes érbetegeket, érszűkületes betegeket ellátja, ez körülbelül egy 70 fő országosan. Hozzátette: Egy ideális helyzetben ennek a duplája kívánatos lenne egy ekkora országban - hangzott el az ATV-ben.

A Népszava.hu gyűjtéséből jól látható, hogy milyen meredeken zuhan azoknak a fiatal érsebészeknek a száma, akik szakképesítést szereznek. 2017-ben mindössze ketten tettek szakvizsgát - idézte a Híradó.

Pár nappal ezelőtt derült ki, a szakemberhiány miatt május végégig szünetel az érsebészeti ellátás a Péterfy Sándor Utcai Kórházban és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban is megfeleződött a szakemberek száma, miután 6 érsebészből 3 felmondott.

Az egészségügyért felelős államtitkár a megoldást az érsebészet centralizálásában látja: „Már hónapokkal ezelőtt elindult a felépítése a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézet érsebészeti Centrumának és egy meglehetősen spontán folyamattal nem csak a műszerpark erősödése indult meg, hanem szakemberek is becsatlakoznak ebbe a centrumba – mondta Horváth Ildikó.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke viszont úgy gondolja, a túlcentralizációnak a betegek látják majd a kárát.

„Azért problematikus, mert ez megint csak az ellátás késedelmét veti föl. Nem mindegy, hogy a beteg 20-50-vagy 100 km-re jut hozzá ahhoz az ellátáshoz” – magyarázza Éger István.

Éger szerint a szakemberhiány gyógymódja a béremelés lenne, amellyel a külföldön dolgozó orvosokat haza lehetne hozni, az itthon lévőket pedig pályán lehetne tartani.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner