Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 31. Árpád nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. március 13. (szerda) 16:31Félnek, hogy a János átalakítása orvosi csapatokat szakít szét

A helyzetet ismerők kétlik, hogy az előirányzott 9 milliárd forint elég lesz az átalakításokra.

A többmilliárdos felújításra mindenképpen szükség van, de sokan kizártnak tartják, hogy ennyi pénz elég lesz. A SOTE Pulmonológiai Klinikájának új helyén pedig egyelőre csak por és sitteszsákok állnak - írja a hvg.hu.

Ambiciózus terveket szőtt a kormány a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakításáról. Ha sikerrel járnak, a kormányzati ciklus végéig teljesen megújított, új szakmai koncepcióval dolgozó súlyponti kórház fogadja majd a budaiakat a most sokszor elkeserítő állapotban lévő épületkomplexum helyén. A helyzetet ismerők azonban kétlik, hogy az előirányzott 9 milliárd forint elég lesz az átalakításokra, az ott dolgozókat pedig eközben a bizonytalanság és az információhiány készíti ki.

Az, hogy az orvosoknak és a nővéreknek fenntartásaik vannak az átalakításokkal kapcsolatban, a részleteket ismerve nem csoda. A kormány tavaly harangozta be, hogy kilencmilliárd forintból nemcsak a régóta pusztuló Szent János épületeit, hanem eszközparkját is megújítja. Igaz, néhány éve még azért indult aláírásgyűjtés, hogy az intézmény területén, vagy annak közvetlen közelében épüljön fel az új budapesti szuperkórház. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter végül azt jelentette be, hogy súlyponti kórházat alakítanak ki a területen, ehhez viszont nemcsak pénzre, hanem hatalmas átszervezésre is szükség van – és a jelek szerint az utóbbival van több gond.

Ahhoz ugyanis, hogy elindulhassanak az átépítések, először a Semmelweis Egyetemnek ki kell költöznie Kútvölgyi Klinikai Tömbből (itt lesznek majd a II. és XII. kerületi szakrendelések), valamint a János egyik épületében működő Pulmonológiai Klinikát is új helyre kell vinni. Ez utóbbinak már a pontos helye is megvan: az intézmény a SOTE Tömő utcai épületébe kerül, idén június 30-áig.

Lapunknak mind az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mind pedig a SOTE sajtóosztálya úgy nyilatkozott, hogy a munka jól halad, és a forrás biztosítása is megtörtént: a kormány a költözésre 1,5 milliárd forintot szán, így a jelenlegi körülményekhez képest sokkal jobb betegellátási környezetbe érkezhet a klinika. Több kórházi forrásunk azonban úgy vélte, „kizárt dolog”, hogy a betegeket nyár végén már a VIII. kerületben fogadják. A kiköltöztetésre várók pedig attól is tartanak, hogy a változások szétbomlasztják a jól összeszokott orvosi csapatokat.

További részletek a cikkben.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner