Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 14. Szilárda nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. március 19. (kedd) 17:05Újra nagyot ugrott a kórházak tartozása

Az adósságrendezés után megmaradt 3,3 milliárdnyi 60 napon túl lejárt tartozás két hónap alatt csaknem megduplázódott.

A központi költségvetési szervként működő kórházak lejárt adóssága februárban 5,23 milliárd forinttal nőtt, ezzel az idei tartozásállomány február végére átlépte a 23 milliárd forintot a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint - írta a napi.hu.

A 23 milliárd forintnyi tartozás felének fizetési határideje több mint 30 napja lejárt, közel 6 milliárd forint kifizetésére több mint 60 napja várnak a beszállítók. A kórházak régóta lejárt tartozásait az 55 milliárdos állami mentőcsomagból adósságrendezésre fordított mintegy 45 milliárd forint nem nullázta le, miután a konszolidációs támogatás elosztásánál vélhetően nem a régi számlák kiegyenlítése volt a prioritás, ez lehet az oka, hogy az adósságrendezés után megmaradt 3,3 milliárdnyi 60 napon túl lejárt tartozás két hónap alatt csaknem megduplázódott.

Az intézményekre bontott részletes adatok szerint a Honvédkórház újra az adóslista élére került 2,2 milliárdos kitettségével, csak a február önmagában 1,2 milliárddal növelte a lejárt állományt, ám a teljes adósságból 1,7 milliárdnyi fizetési határideje kevesebb mint 30 napja esedékes. A Honvédkórházétól alig 60 millióval marad el a Péterfy Sándor utcai kórház tartozása, itt a havi növekedés 242 millió forint volt, a tartozásállomány szerkezet azonban más mint a listavezetőé, a 2,2 milliárdból 1,2 milliárd kifizetésére már több mint két napja várnak a beszállítók.

Ha nincs struktúraátalakítás, csak a megszorítás marad az egyetlen eszköz a kórházi adósságtermelés féken tartására. Az akár az ellátás visszautasítására is ösztönző, nullszaldós gazdálkodásra való törekvésről korábban írtunk, a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László most egy újabb jelenségről számolt be lapunknak. Rásky a friss adósságadatokat kommentálva úgy vélte, ellentmondás feszül azok alakulása és a cégek visszajelzései között - írták.

Arról van szó ugyanis, hogy miközben az adósság lényegében ugyanolyan ütemben nő, mint eddig, a cégek arról tudósítanak, hogy bizonyos eszközkörökben, közte életmentő felszerelések esetében is nagyon visszaesett a rendelésszám, elmaradnak a közbeszerzések. Az eszközhiány pedig ellátatlansághoz kell, hogy vezessen. A mindezek ellenére mégis növekvő adósság hátterében így elsősorban a szakszemélyzet hiánya miatt a bérek elszállása állhat. Az eszközök beszerzése és így a szükséges beavatkozások pedig vagy elmaradnak, vagy rosszabb, de olcsóbb eszközökkel valósulnak meg, ami szintén az ellátás minőségének romlásához vezet - hívta fel a figyelmet Rásky László. A teljes cikk, további részletekkel

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner