Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 14. Szilárda nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. április 2. (kedd) 18:35Már büntethetők a kórházak a várólistás trükközések miatt

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már figyeli, hogy az intézmények a lehető legkorábbi műtéti időpontot adják-e ki a betegeknek.

Újabb módszerrel igyekszik megakadályozni a kórházi várólisták továbbnyúlását a kormány: április 1-jétől büntetés jár azért, ha az orvosok a betegeknek nem a lehető legkorábbi műtéti időpontot ajánlják fel. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) igazgatója, Kiss Zsolt az RTL Klub Híradójának azt mondta, a probléma az, hogy a kórházak néhol túl nagy hézagokat terveznek a műtéti időpontok között. Erre a most életbe lépett jogszabály alapján már nincsen lehetőségük.

Mostantól ugyanis az intézmények folyamatos online kapcsolatban lesznek a NEAK-kal, amely figyeli, hogy a betegeknek a lehető legkorábbi időpontokat osztják-e ki. Amennyiben nem, az alapkezelő figyelmeztetést küld a kórházaknak, tíz napon át egyet-egyet. Ha ennek ellenére sem módosítanak a várólistán, megbüntethetik – esetenként akár 40 ezer forintra. A Híradónak a Rezidensek és Szakorvosok szakszervezete szerint a rendszer ezzel átláthatóbb lesz.

A NEAK vezetője arról is beszélt az RTL Klub stábjának, hogy az ellenőrzést a járóbetegek várólistájára is kiterjesztik.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner