Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. december 9. Natália nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. április 11. (csütörtök) 18:01Kétszázhúszezren már kaptak meghívót a vizsgálatokra

Minden megyében és a fővárosban is elindult a vastagbélszűrési program, március végéig kétezer orvos csatlakozott hozzá.

Már több mint kétszázhúszezren kaptak meghívót a vastagbélszűrési programba – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Kifejtette, valamennyi megyében és a fővárosban is elindult a program, március végéig mintegy kétezer orvos csatlakozott hozzá, ezerhatszázharmincnégy háziorvossal együttműködési megállapodást is kötöttek. Az azóta eltelt rövid idő alatt közel ötvenhétezer páciens mintáját már be is küldték a kémiai laborokba. A tárcavezető szerint ezek közül mintegy háromezer-hétszáz volt a nem negatív, ám ez nem jelenti azt, hogy ennyien rákbetegek lennének, csupán esetükben további vizsgálatra van szükség.

Kitért arra is, március végéig ezerkétszázhatvanhárman már meg is kapták a beutalójukat kolonoszkópiára. Ez is rutinvizsgálat, amely során a vastagbél belső felszínét műszerrel nézik át. Ha az orvos elváltozást talál, azt rögtön el is tudja távolítani, és szövettani vizsgálatra küldi, amelynek eredménye körülbelül két hét alatt elkészül.

A kezdeti lendületet látva bízom benne – mondta a tárcavezető, – hogy a rizikócsoportba tartozó emberek közül nagyon sokan felismerik, hogy mindez értük van. Népegészségügyi szempontból akkor lehet sikerről beszélni, ha a célcsoport részvételi aránya a programban eléri az ötven százalékot, de én akkor lennék igazán elégedett, ha hetven százalék felett lenne a részvétel. A teljes cikk itt olvasható

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner