Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 4. Izidor nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. április 25. (csütörtök) 18:54Súlyosbodik a helyzet a magyar kórházakban

29 milliárd forintra nőtt a kórházak lejárt adóssága, három hónap alatt megduplázódott a tartozásállomány.

Március végére megközelítette a 30 milliárd forintot a magyar kórházak lejárt adósságállománya, csak a harmadik hónapban közel 6 milliárd forinttal nőtt a tartozás a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint - írja a napi.hu.

Márciusban csaknem 6 milliárddal A lejárt határidejű számlák értéke átlagosan havi 4,6 milliárddal gyarapodott, ez 1 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában. Az adósságállomány közel 30 százalékának (8,2 milliárd forint) fizetési határideje több mint két hónapja, 25 százalékának több mint egy hónapja járt le.

A legnagyobb adósok listáján fej fej mellett a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház 2,477 és 2,467 milliárdos lejárt tartozással. A Péterfyben a részleges konszolidáció után az év eleji 1,8 milliárdról nőtt három hónap alatt közel 700 millióval a lejárt adósság, a Honvédkórházban pedig az év eleji 1,4 milliárdról gyarapodott több mint egymilliárddal három hónap alatt. Ráadásul január végére még csökkent is Honvédkórház tartozása, így a január végi 1,1 milliárdhoz képest két hónap alatt két és félszeres a növekedés.

Az egyetemek közül az évet 600 millió forintnyi lejárt számlával indító Debreceni Egyetem március végére túllépte az egymilliárdot, és egymilliárd forint feletti (1,5 milliárd forint) lejárt fizetési határidejű számlát görget maga előtt a Békés megyei központi kórház, valamint a Szent János kórház (1,2 milliárd forint) is.

Az Országos Mentőszolgálat mintegy 1,1 milliárd forintnyi lejárt számlát halmozott fel március végére, ebből csak a március 759 millió forinttal duzzasztotta az állományt. A kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) március végére 202 millió forint értékű lejárt számlát tolt maga előtt - ebből 81 millió forintnyi a harmadik hónapban keletkezett.

További részletek a cikkben.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner