Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 4. Izidor nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. május 2. (csütörtök) 17:50Nem csak a pénzhiány veszélyezteti az egészségügyet

Egy biztonsági tanulmány szerint az egészségügyi informatikai rendszereket leginkább a trójai programok fenyegetik.

Az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos információbiztonsági követelmények világszerte egyre szigorúbbá válnak. Ebből a szempontból az USA-ban különösen figyelnek a biztonságra, ennek ellenére még ott is nagyon sok probléma kerül felszínre. Így azokban az országokban, ahol kevésbe fejlett és szabályozott az egészségügyi rendszerek védelme, még nagyobb kockázatokkal kell számolni, írja a biztonsagportal.hu

A Malwarebytes biztonsági kutatói úgy határoztak, hogy a rendelkezésükre álló telemetriai és statisztikai adatok alapján feltérképezik, hogy az egészségügyi intézmények mennyire képesek felvenni a kesztyűt napjaink támadásaival szemben. A kutatásuk ezúttal leginkább az Egyesült Államokban tapasztalható viszonyokra fókuszált.

Kiderült, hogy az egészségügyi szektor szereplőinek informatikai infrastruktúráit veszélyeztető kártékony programok közül a trójaiak hódítanak a legnagyobb intenzitással. A kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben felbukkanó számítógépes kártevők majdnem 80 százalékát trójai programok teszik ki. Közülük is a legtöbb fertőzést az Emotet okozza. Erről a szerzeményről azt érdemes tudni, hogy évekkel ezelőtt elsősorban banki adatok lopására élezték ki a készítői, de aztán az idő múlásával egyes variánsai profilt váltottak, és az egészségügybe is betették a lábukat. Az Emotet a leggyakrabban kártékony e-mailekben vagy egyéb nemkívánatos programok közreműködésével terjed. 

A legfertőzőbb, leggyakoribb károkozók képzeletbeli toplistájának második helyére azok az ártalmas programok kerültek, amelyek a Microsoft legális fájljainak álcázzák magukat. A bronzérmet pedig a kriptobányászatra lehetőséget adó alkalmazások szerezték meg. Ezekkel a csalók például kórházi rendszerek erőforrásainak kihasználásával (azok lassításával) okozhatnak komoly következményekkel járó fennakadásokat. A Malwarebytes tanulmánya szerint ebből a szempontól a legszaporább szerzeménynek a BitCoinMiner nevű trójai számít.

A biztonsági kutatók kiemelték, hogy a 2017-ben komoly károkat okozó WannaCry zsaroló program még mindig ostromolja az egészségügyi intézményeket. Ezért ezen a fronton sem célszerű lazítani a védelmen, sőt, erősíteni kell.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner