Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 2. Áron nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. május 6. (hétfő) 17:51Zendülés a Péterfyben: egyelőre nincs fennakadás

Ha nem történik központi intézkedés a bérek rendezésére, kezelhetetlenné válhat a helyzet a kamara elnöke szerint.

Népszava információi szerint a traumatológusok tiltakozó akciója egyelőre nem okoz problémát az ellátásban, sem a májusi, sem a következő havi ügyletek beosztásánál. A kórház 30 százalékkal több traumatológust foglalkoztat, mint amennyi az ügyelet megszervezéséhez feltétlenül szükséges.

A traumatológusok két hete kérték, hogy kezdődjenek el a bértárgyalások, mert legalább annyi óradíjat szeretnének maguknak, mint amennyit az aneszteziológusok kapnak. Szerintük ugyanis elfogadhatatlan, hogy miközben ugyanazokat a betegeket látják, az aneszteziológus bér jelentősen magasabb. A két szakma bére közötti különbség most óránként egy-két ezer forint, ami havonta már a vállalt ügyeleti óráktól függően kétszázezret is kiadhat.

Traumatológust, aneszteziológust nem egyszerű találni, belőlük országszerte hiány van. Tagadhatatlan, miután altatóorvos nélkül semmilyen műtét nincs, nekik kicsit jobb a tárgyalási pozíciójuk. Ez látszik meg a balesetiben kialakult bérkülönbségeken is.

Ugyanakkor a Péterfy az egyik legeladósodottabb kórház. Gazdálkodását költségvetési felügyelő kontrollálja, az ő ellenjegyzése nélkül egyetlen számlát sem fizethetnek ki. 

- Amíg nincs egy átfogó, érdemi béremelés az ágazatban, addig folyamatosan rendre előfordulhatnak az ilyen helyzetek – reagált lapnak a történtekre Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Aki emlékeztettet arra, hogy tavaly nyáron a Honvéd kórházban, illetve más, vidéki intézményekben okozott feszültséget a bérköveteléseknek nyomatékot adó túlmunkaszerződések felmondása. Ha nem történik központi intézkedés a bérek rendezésére, kezelhetetlenné válhat a helyzet – véli a kamara elnöke.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner