Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 4. Izidor nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. június 18. (kedd) 19:04Nem sok jót ígér a kormány terve

Az idei konszolidációról nincsenek hírek, de a jövő évi egészségügyi büdzsé sem ígér semmi jót az ágazatnak és a betegeknek.

Májusban 3,6 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt adósságállománya, amely a hónap végére megközelítette a 37,5 milliárd forintot a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. Ha a növekedés jelenlegi üteme nem változik, félév végére a lejárt határidejű kifizetetlen számlák értéke meghaladja a 40 milliárd forintot, ami szakértők szerint már mindenkinek fájni fog, írja a Napi.hu.

Az idei konszolidációról nincsenek hírek, de a jövő évi egészségügyi büdzsé sem ígér semmi jót az ágazatnak és a betegeknek. A 2020-as költségvetés tervezetében egészségügyi célokra 184 milliárd forinttal több jut, mint 2019-ben - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a büdzsé beterjesztésekor. Az első hallásra sem túl combos összeg közelebbről szemügyre véve még karcsúbbnak tűnik annak tudatában, hogy a 2019-es gyógyító-megelőző kassza módosított előirányzata bő 30 milliárddal kevesebb, mint amennyi a 2018-as tényleges kifizetés volt.

Mit hozhat ez a 154 milliárd az egészségügyben?

A megerősítésre szánt háziorvosi ellátásra - benne a praxisfinaszírozásra, az indikátorrendszer finanszírozására, az eseti ellátásra és az ügyeleti szolgálatra - a 2019-es módosított előirányzathoz képest egyetlen forinttal sem jut több jövőre. Ugyanígy nincs plusz a védőnői, fogászati ellátás, vagy az otthoni szakápolás soron sem a 2019-es módosított előirányzathoz képest. Érdemes megjegyezni, hogy az otthoni szakápolásra idén, a módosított előirányzat szerint 160 millióval kevesebbet fordít az állam, mint a tényleges 2018-as kifizetés, s ezt a csökkentett összeget sikerült megőrizni a 2020-as tervezetben is.

Többet kap viszont jövőre 500 millióval a betegszállítás az idei előirányzathoz képest, s 2,3 milliárdos a plusz a művese kezelés soron is.

Működési költségelőlegre pont ugyanannyi, azaz 2 milliárd forint jut 2020-ban, mint 2018-ban és 2019-ben.

A célelőirányzatoknál már megjelenik az érdemi növekedés: összességében 80 milliárd forint a plusz a 2019-eshez képest, csakhogy erről a sorról két dolgot mindenképpen tudni kell. Az egyik, hogy 2019-ben eleve 50 milliárd forinttal kevesebb jut a módosított előirányzat szerint erre a sorra, mint a 2018-as tényleges kifizetés, másrészt, hogy ez a 2019-hez képest 80, 2018-hoz képest 30 milliárdos plusz nem más, mint az egészségügyi béremelések fedezete.

A mentést 412 millióval erősíti a 2020-as költségvetés tervezete, a laborvizsgálatokra viszont 33 millióval kevesebb jut jövőre.

Az összevont szakellátás soron, ami lényegében a járó- és fekvőbeteg ellátást jelenti, a 2019-es előirányzathoz képest mindössze 14 milliárd forint a plusz (919,2 milliárd/932,6 milliárd  forint), ennyivel többet szán érdemi gyógyításra jövőre a kormány.

A kormányzati kommunikációban olyan fontos szerephez juttatott népegészségügy fejlesztésére 1,7 milliárd helyett 3,7 milliárdot fordítanak jövőre, hogy ebből a plusz kétmilliárdból milyen nagyszabású népegészségügyi programokra futja, azt elég nehéz elképzelni.

A háziorvosi ellátás fejlesztésénél plusz 10 milliárdot láthatunk, a gyógyító-megelőző ellátások céltartalékánál pedig mínusz 5 milliárdot az idei előirányzathoz képest. Egy komolyabb, korábban nem szereplő tétel a finanszírozás átalakításra szánt 40 milliárd forint, ami jelen pillanatban az első félévi kórházi adósság fedezésére lehet elég, a teljes évi adósságkonszolidációra biztosan nem.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner