Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 30. Zalán nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. június 26. (szerda) 15:42Már a gyerekorvosok kénytelenek felnőttügyeletet vállalni

Az orvosi ügyelet a gyermekorvosok bevonása nélkül nem oldható meg a településen.

Balatonalmádiban az elmúlt hónapokban komoly problémák alakultak ki az orvosi ügyelet ellátása körül. Bár az Egészségház és az orvosok egy része közötti vita kedden az utolsó pillanatban megegyezéssel zárult, az ott történtek egyáltalán nem tekinthetők egyedinek. Számos település küzd hasonló problémával, a dolgok hátterében az orvoshiány áll. Vajon felelősséggel beosztható-e egy gyerekorvos felnőttügyeletbe, és meddig terjed az orvos kötelezettsége, ha közben az ügyeleti díjait nem fizetik ki neki? Ennek járt utána az Index.

Komoly előírások vannak arra, hogy egy-egy településen milyen beosztásban, hány orvossal kell megoldani a háziorvosi ügyeletet. Miután a környéken nincs elég felnőttekkel foglalkozó orvos, Balatonalmádiban ezt csak a házi gyermekorvosok bevonásával tudták megvalósítani. „Darabra” tehát megvoltak az orvosok, valaki mindig ült az ügyeleti szobában, más kérdés, hogy milyen felkészültséggel.

Ezt a problémát Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke érzékeltette az Indexnek. A gyermekorvosok is elvégzik az orvosi egyetemet, ahol felnőtt betegeken is szereznek valamilyen gyakorlatot, a későbbi munkájuk azonban nagyon eltér ettől. A gyermekorvosoknak a felnőttorvoslásban, a felnőttbetegségek tüneteinek felismerésében érthető okokból kevesebb a tapasztalatuk. Itt viszont ügyeletet kell ellátniuk, ahová akár súlyos vagy később súlyossá váló panaszokkal is érkezhetnek felnőttek: „Lehet, hogy infarktusos beteget egy gyermekorvos utoljára 20-30 évvel ezelőtt látott az egyetemi gyakorlatán.”

Ez óriási stressz és óriási felelősség egy gyermekorvosnak, mondta Póta György. Kétes esetben legfeljebb azt tudják tenni, hogy hívnak egy mentőt, és a beteget a legközelebbi kórház sürgősségi ügyeletére küldik, ezzel viszont sokszor az amúgy is túlterhelt kórházi ügyeletek elégedetlenek.

Nem csak Balatonalmádira jellemző, hogy az ügyeleteket gyerekorvosokkal akarják feltölteni, mondta Póta György. Másutt is orvoshiánnyal küzdenek, és még ha adminisztratív módon szám szerint meg is vannak az orvosok az ügyeletek ellátására, Póta szerint nem ez a megoldás. Alapvető betegbiztonsági kérdés ugyanis, hogy az ügyeleteken valóban kompetens orvosokkal találkozzon a beteg, hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke. Részletek a teljes cikkben

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner