Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 30. Zalán nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. június 28. (péntek) 15:43Több mint 600 ezer embert sújt a tartós fogorvoshiány

A tartós fogorvoshiány nem csak a vidék és nem csak a kis lélekszámú falvak gondja.

Hivatalosan 243 fogorvosi praxis betöltetlen tartósan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ június 1-jei adatai szerint. Januárban még csak 231 olyan fogorvosi körzetet tartottak nyilván, amelyben legalább fél éve nincsen szakorvos, februárban 255 fogorvosi szolgálati hely állt üresen, áprilisban 242.A 24.hu összeféseülte az adatokat, eszerint az ország 221 praxisa (201 vegyes, 16 gyermek és 4 felnőtt) áll üresen, ezek összesített ellátási körében 609 014 ember él. A KSH 2018-as adatai szerint az ország lakossága 9 778 371 fő volt, tehát a lakosság nagyjából 6,2 százalékát sújtja a tartós fogorvoshiány. A NEAK adatai szerint ezen felül van még 43 olyan praxis, ahol szintén helyettesítéssel oldották meg az ellátást, de az orvoshiány időtartama egyelőre nem haladta meg a fél évet.

Az adatok szerint 22 fogorvos hiányzik a SOTE VIII. kerületi intézményeiből, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikája, a Konzerváló Fogászati Klinika és az egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetből. Válaszukból azonban kiderült, hogy ezek a praxisok nagyon is működnek. A praxisok jogát évekkel ezelőtt megkapta az egyetem, azonban mivel ezekben határozott idejű szerződéssel rendelkező szakemberek dolgoznak, tanulnak és oktatnak – akik értelemszerűen nem vásárolták meg a praxisokat –, a rendszerben betöltetlenként szerepelnek.

A legjobban Hajdú-Bihar és Baranya megye áll egy-egy hiányzó fogorvossal, a legsötétebb képet pedig a Bács-Kiskun megyei adatok mutatják, ott 26 praxis üres. Majd a jóval kisebb lélekszámú Nógrád következik 22 betöltetlen praxissal.

A tartós fogorvoshiány nem csak a vidék és nem csak a kis lélekszámú falvak gondja. Budapestről 15 orvos hiányzik (12 gyermek és 3 felnőtt), a NEAK adatai szerint ez összesen 42 171 ellátandó lakost érint.

Budapesten 29 095 gyerekre és 13 076 felnőttre legalább fél éve nem jut a TB-vel szerződött fogorvos - írta a lap.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner