Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 30. Zalán nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. július 30. (kedd) 16:39Saját bevételüket forgatják bele az állami ellátásba

Szeptember elején kéthetes sztrájkra készülnek a fogorvosok, a kezdeményezéshez már ezren csatlakoztak.

Két év után ismét sztrájkra készülnek a fogorvosok, miután sokak számára nehézségekbe ütközik praxisuk fenntartása.

Nagy Ákos fogszakorvos arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy közel ezer ember csatlakozott a sztrájkhoz, akik egyetértettek abban, hogy szeptember elején két hét erejéig leállítják a munkát. Hozzátette, hogy mivel vállalkozókról van szó, nem lehet sztrájkról beszélni, ez egy figyelemfelhívó akció.

„Csak akut eljárást nyújtunk a sztrájk idején” – folytatta Kárász Anikó. A fogszakorvos elmondása szerint csak sürgősségi eseteket vállalnak ebben az időszakban: fogeltávolítást, vagy gyökérkezelést.

Bár a korábbi sztrájknál több millió forintos egyszeri támogatást kapott a szakma az államtól, a legfőbb baj a területen Nagy Ákos szerint, hogy a 3 millió forintos támogatás nem épült be a finanszírozásba. „Nem egyszer, hanem többször 3 millió forintnak kellett volna beépülnie a finanszírozásba. Eljutottunk odáig, hogy még mindig körülbelül csak a fele az az összeg, amit az állam a fogászatra szán” – fejtette ki a fogszakorvos. Mint mondta, a kamara fogorvosi tagozata kiszámolta, hogy a jelenlegi fogászati csomag nagyjából a duplájába kerül, ez hiányt termel, a deficitet pedig a fogorvosok teszik be a magán- vagy versenypiaci betegek által fizetett ellátásból. „Nem az történik, hogy az állami rendelőben magánrendel valaki, hanem a saját bevételét forgatja bele az állami ellátásba” – jelentette ki Nagy Ákos. Hozzátette: ez akkor történik, ha a fogorvos végez állami praxist is. A fogszakorvos szerint ezért nem választanak az utóbbi időben állami praxist a szakemberek. Annak ellenére, hogy már letelepedési támogatást is kapnak a fogorvosok annak érdekében, hogy vállalja valaki a praxist, mégsem találnak szakembert - mondta.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner