Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 31. Árpád nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. augusztus 2. (péntek) 16:41Végkielégítésért perli a Honvédkórházat egy volt ápolónő

Azért nem kapott pénzt, mert nem volt hajlandó honvédelmi alkalmazottként tovább dolgozni.

Munkaügyi pert indított korábbi munkahelye, a Honvédkórház egyik intézete ellen egy diplomás ápoló, aki tíz évig dolgozott ott közalkalmazottként. Foglalkoztatása idén januárban szűnt meg, mert nem volt hajlandó honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt létesíteni. Azt kéri a bíróságtól, hogy a kórház fizesse ki neki az elmaradt végkielégítését, írja a hvg.hu.

Az Országgyűlés tavalyi utolsó, viharosra sikeredett ülésén fogadta el a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvényt. Ennek az lett a következménye, hogy a honvédségnél, így a Honvédkórházban és tagintézményeiben is megszűnt annak a lehetősége, hogy valaki „civil” közalkalmazottként dolgozzon tovább.

A közalkalmazott dolgozóknak csak néhány napjuk volt arra, hogy eldönthessék, vállalják-e az új feltételeket. Az ápolónő erre nem volt hajlandó, és nem írta alá az elé tolt nyilatkozatot. Azok, akik így tettek, nem kaptak végkielégítést a ledolgozott évek után. 

A Magyar Helsinki Bizottság arra figyelmeztet, hogy a törvény egyetlen szóval sem mondja, hogy ilyen esetben annak erejénél fogva szűnne meg a jogviszony és ne járna végkielégítés. Sőt, hasonló átalakításra – vagyis civil munkaviszonyból egyfajta közszolgálati jogviszonyra való módosításra – sok más területen sor került a kormányzati igazgatástól a rendőrségig, és mindenhol járt végkielégítés.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner