Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. január 29. Adél nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. augusztus 3. (szombat) 16:41Horváth Ildikó: sokan hisznek és bíznak az egészségügyben

A bérrendezési folyamat 2016 óta zajlik, s a mostani volt az utolsó pillére az akkor egyeztetett többlépcsős emelésnek

Folyamatosan nő a szakképzésből kikerülő orvosok száma, ma hatezerrel több orvos dolgozik, mint 2010-ben – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban az Emmi egészségügyért felelős államtitkára. Horváth Ildikó szerint a sürgősségi ellátásban korábban tapasztalt hiányosságokat kijavították.

A nemrég jóváhagyott büdzsé számai alapján 184 milliárd forinttal többet szán a kormányzat az egészségügyre jövőre, mint idén, ha tízéves összesítésben nézzük, akkor 770 milliárd forinttal jut több erre a területre – mondta a lapnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára, aki arra emlékeztetett: a kormány 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket.

A prioritások között első lépésben az alapellátás fejlesztésére, a járóbeteg-ellátás megerősítésére, a sürgősségi ellátás stabilizálására és a többi kórházi ellátóegység átalakítására jutnak a többletforrások – mondta az államtitkár. Több mint 82 ezer egészségügyi szakdolgozó bére emelkedik 8 százalékkal. Az eredetileg novemberre tervezett emelést előbbre hozták, július 1-jére. Horváth Ildikó ezt a Semmelweis-nappal indokolta, mivel így ez egy fontos üzenetet hordoz, a dolgozók elismeréséről szól.

„Az anyagi megbecsülésnek számomra lelki jelentősége is van, az pedig kiszámolható, hogy ez az ütemezés azt is jelenti, hogy pár hónapnyival több pénzt vihetnek haza az egészségügyi szakdolgozók. Ilyen meggondolásból hoztuk előbbre a béremelést, és ezt sikerült is egy fontos pillanattá tenni” – hangsúlyozta. Emlékeztetett: a bérrendezési folyamat 2016 óta zajlik, s a mostani volt az utolsó pillére az akkor egyeztetett többlépcsős emelésnek. A béremelési programot folytatják, így 2022-re átlagosan két és félszeresét fogja keresni egy ápoló annak, amennyit 2016 előtt keresett. A védőnők is bekerültek a szakdolgozói bértábla hatálya alá, ami óriási előrelépés számukra – hívta fel a figyelmet Horváth Ildikó.

***

A védőnők kikerültek a közalkalmazotti körből

Az egészségügyi szakdolgozók és védőnők megtartását, létszámuk fejlesztését célzó bérintézkedésről szóló kormányhatározat értelmében a védőnők 2019. július 1-jétől kikerültek a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) hatálya alól, és a továbbiakban az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény és a végrehajtási rendelete szerinti egészségügyi szakdolgozói bértábla vonatkozik rájuk. Ennek következményeként 2019. július 1-jétől a Kjt. bértáblához viszonyítottan 93,8 százalékos béremelést kapnak az egészségügyi alapellátásban dolgozó területi védőnők és az iskola-egészségügyi ellátás keretében védőnői feladatot ellátó dolgozók – tájékoztatta a  Világgazdaságot a részletekről az Emmi.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner